Select Page

Održan još jedan Etno fest u Podbiloj

Održan još jedan Etno fest u Podbiloj

U organizaciji MZ Podbila ove je nedjelje ispred Društvenog doma održan tradicionalni Etno fest. Program je započeo svetom misom ispred spomenika poginulim i nestalim u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu. Sveto misno slavlje predslavio je don Božo Polić, misionar u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Balingenu u Njemačkoj uz suslavljenje župnika župe Vir don Ilije Drmića. Uz blagoslov na kraju don Božo je pogledom usmjerenim prema spomeniku u kojem su urezana imena žrtava minulih ratova iz ovoga kraja, osvrnuvši se na činjenicu koliko je ovaj kraj raseljen, kazao: “Nisu oni ginuli uzalud, ginuli su za svoju domovinu”.

Među imenima uklesanim na ploče spomenika, uz godine rođenja, za većinu njih nema godine smrti, jer je mnogima sudbina nepoznata. Stalnih je stanovnika u Podbiloj tek oko 40, a raseljeni su diljem svijeta, no najviše u Njemačku, gradove u Hrvatskoj: Imotski, Split, Zagreb, naravno, mnogi su se odselili i u Posušje.
Ovo okupljanje stoga je od velikog značaja za ovu mjesnu zajednicu, jer se s jedne strane žele okupiti raseljeni, a s druge strane svi posjetitelji imaju prigodu uživati u starim napjevima i plesovima uz program Etno festa koji se održava na platou ispred nekadašnje osnovne škole.

Tijekom večeri nastupila su kulturno-umjetnička društva i pjevačke skupine te guslari. Uz gusle je nastupio Josip Begić iz Posušja, Vlado Mikulić i Vlado Kutle iz ŠB, kao i guslari i diplari u sklopu nastupa kulturno-umjetničkih društava. Među onima koji se redovito odazivaju ovom događaju su gangaške skupine iz Ričica, Zvuci kamena i krša Imotski, Bile ruže Imotske krajine. Društvo koje se može pohvaliti gotovo stogodišnjim postojanjem KUD Sarajlije iz Tomislavgrada, nastupilo je sa svoja četiri člana, ali su za nastup izabrali šarolik repertoar, od zdravice, gusala, gange, usne harmonike. KUD iz Dicma te udruga reraša i guslara Kamešnica iz Otoka između ostalog donijeli su zvuke rere, karakteristične za svoj kraj.

HKUD Vrisak izveo je završno kolo iz Ere s onoga svijeta, premijerno izvedeno tijekom proslave svog drugog rođendana protekloga petka. Iz Neuma je stigla skupina pjevača i plesača koja je izvedbom svoga lindža oduševila prisutne, a svojim su nastupom zaokružili folklorni dio Etno festa u Podbiloj. Društvo djeluje još od 1945. godine i okuplja 100-tinjak članova. Naša kulturna baština krije pravo bogatstvo različitih napjeva, pjesama i plesova, a izvođači i sami potvrđuju kako se, pogotovo u posljednje vrijeme, taj dio našega kulturnog naslijeđa sve više traži te im tako nastupa ne nedostaje.

U zabavnom dijelu programa nastupio je Dejan Urban i Jukebox trio. Program su vodile Antonija Budimir i Marija Budimir. Etno fest u Podbiloj dio je manifestacije Posuško lito 2019.

Radioposušje.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading