Select Page

OKRIJEPLJEN SVETIM SAKRAMENTOM I PUN VJERE ZA ŽIVOT BUDUĆEG VJEKA ZAUVJEK NAS JE NAPUSTIO VLČ. BOŽO POLIĆ

OKRIJEPLJEN SVETIM SAKRAMENTOM I  PUN VJERE ZA ŽIVOT BUDUĆEG VJEKA ZAUVJEK NAS JE NAPUSTIO VLČ. BOŽO  POLIĆ

Vlč. Božo Polić rođen 19.11.1957. u Viru od majke Ive i oca Marijana Polića

uz još dva brata i sestru. Za svećenika je zaređen 29.06.1981.u Mostaru a mladu misu proslavio je 19.07.1981. u Viru. Crkvene službe u Hercegovini  su bile u Grabovica  i Trebinje.Tako je 1989. došavši iz Mostarske biskupije u Balingen, vlč. Božo Polić uslužno služeći Bogu i vjernicima predvodio dvije župe, HKZ bl. Alojzija Stepinca, Balingen i HKZ sv. Nikola Tavelić, Albstadt-Ebingen, sve do svog posljednjeg dana ovoga života. 

U svojoj 64. godini života blaženo je preminuo u četvrtak 28. Listopada 2021. okrijepljen sv. sakramentom i pun vjere u život budućeg vjeka zauvjek nas je napustio ovaj marljivi svećenik koji je pune 32 godine djelovao u Balingenu i Ebingenu.Tako iznenada, ne dočekavši ni svoj 65. rođendan, koji je trebao biti uskoro sa odlaskom u mirovinu, 1. prosinca 2021., ostavši za sobom ožalošćenu rodbinu i prijatelje širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine te ovih dviju župa. 

Želja mu je bila skupa s rođendanom oprostiti se od župa uz malo slavlje u užem krugu prijatelja. Služeći 32 godine župe, teška se srca odlazilo pa je vlč. Božo imao planove.

Naći si manji stančić tu u blizini Balingena pa bi mu relacija bila Vir-Balingen. Nažalost ništa od ovoga nije dočekao.  Taj marljivo dobri svećenik s uvjek pozitivnim stavom za život zalagao se uredno voditi ove dvije župe, Balingen i Ebingen, koje obuhvaćaju poprilično veliko područje od Balingena, Hechingena, Haigerlocha, Messstetta, Albstatta do Gamnnertingena. U zajednicama se danas broji preko 3.600 vjernika. Sudeći ovome uvjek imao pune ruke posla. Obaveze su ga stizale svaki novi dan. 

Kako mi je ljetos pričao, iza sebe je imao i dvije teške operacije srca i sve je to on junački podnio. “ I evo me” , kaže. “Tu sam gdje i trebam biti”. 

Vlč. Božo Polić je bio svećenik radosne duše i velika srca. Uspješno vodeći ove dvije zajednice pripremao je sakramentna  krštenja, prve pričesti, svete potvrde, vjenčanja te fešte za Sv. Nikolu Tavelića, Majčin dan, uz veliko slavlje zaštitnicima ovih dviju župa Bl. Alojziju Stepincu i Sv. Nikoli Taveliću. Organizirao je hodočašća. Iz Balingena je se išlo s autobusima na doček pape u Zagreb. Više  puta je se hodočastilo u Rim te Luord, Međugorje i Bleiburg gdje je vlč. Božo  bio svake godine. Volio je Hrvatsku i svoj hrvatski narod pa je tako uvjek rado pričao o kulturi Hrvata i rado se družio poslije mise s vjernicima. Djeca su ga jako volila.  Zalagao se za dobrovoljno  organizirane pomoći pod naslovom,”Potresi i druge katastrofe, Stepinčeva i Tavelićeva  HKZ Balingen/Ebingen”. Kada je se slavilo 40 god. Misije HKZ Balingen sudjelovalo se za pomoć crkvi sv. Toma u Mostaru. Za vrijeme rata bio je donator mostarskog Caritasa. Bio je veliki domoljub koji je pomagao velika srca i široke ruke. Sudjelovao je u novčanoj potpori podizanju spomenika “Vjere i Kulture “ u Viru. Također novčano pomogao obnavljanju grobova dvojici Virskih glagoljaša na gradskom groblju “Stipića Dubrava”. Nogometni klub, Jadran-Bailingen je također zahvalan Vlč. Boži Poliću na potpori ovoga kluba. Bio je veliki domoljub sa srčanim pristupom gdje god da se pojavi. Volio je svoj narod širom svijeta pa je tako slao pomoć sve tamo gdje je pomoć bila potrebna. 

Poslednji ispraćaj Vlč. Bože Polić održat će se u četvrtak 4.11.2021 na gradskom groblju Balingen u 13:00 sati.

Sprovod preminulog župnika s propisanim ograničenim brojem sudionika bit će na gradskom groblju u Viru  u subotu 06 Studenog 2021. 

Neka mu je vječna slava i hvala za sva ova djela za sve ove godine i veliki rad. 

Ostali su žalosni župljani i zatečeni iznenadnom smrti tako milog i dragog nam svećenika.

Vlč. Božo Polić, počivaj u miru Božjem!

Piše: Nena Jurić

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading