Select Page

Općini Posušje 408 909 eura u projektu prekogranične suradnje

Općini Posušje 408 909 eura u projektu prekogranične suradnje

Ugovori o partnerstvu između Općine Posušje i Javnih ustanova Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke – HERAG i Razvojne agencije Šibensko – kninske županije potpisan je danas u uredu načelnika općine Posušje. Ugovore su potpisali ispred općine Posušje načelnik Branko Bago, ravnatelj JU Razvojne agencije ZHŽ – HERAG Ivan Jelčić kao predstavnik vodećeg partnera projekta i Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko – kninske županije i predstavnica projektnog partnera iz Republike Hrvatske.

Općini Posušje 408 909, 81 eura

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1 603 369, 21 eura od čega je vrijednost proračuna projekta Općine Posušje 408 909,81 eura. Sredstva će biti uložena u nabavku CNC strojeva koji će biti smješteni u poslovnoj zoni Osrdak. Općinski načelnik Branko Bago je kazao da se dugo pripremalo i radilo na projektu, te izrazio zadovoljstvo što se skoro pola sredstava implementira u općini Posušje. „Projekt kojim ćemo ojačati naše kapacitete u poslovnoj zoni, preko kojeg ćemo dobiti strojeve za obuku kadrova za CNC operatere. Time ćemo u budućnosti sa Srednjom strukovnom školom u Posušju dignuti na jednu višu razinu suradnju, ali i obuku svih polaznika na ovom projektu,“ kazao je Bago.

Prema riječima ravnatelja JU Razvojna agencija ZHŽ – HERAG Ivan Jelčić projekt je počeo kada je općina Posušje zaključila da su investicijska ulaganja u poslovnu zonu Osrdak i nabavka CNC strojeva izuzetno potrebni ovoj općini. „Pripremili smo projekt zajedno sa Šibensko – kninskom županijom, odnosno njezinom Razvojnom agencijom gdje i oni imaju slične potrebe. Kod njih je prerada plastike i metala na zavidnoj razini, tako da bi došlo i do prijenosa znanja ovom suradnjom. Mi se nadamo na ovaj način pojačati kompetitivnosti i smanjiti broj nezaposlenih na području ove općine,“ kazao je ravnatelj JU Razvojne agencije ZHŽ – HERAG Ivan Jelčić . Dodao je da tri stroja očekujemo u Posušju. „Obučili bi tri osobe koje bi bile treneri koji bi dalje održavali treninge za druge osobe te davali certifikate. Znači to bi bila jedna održiva priča, “ kazao je ravnatelj JU Razvojne agencije ZHŽ – HERAG Ivan Jelčić

Ugovori se potpisuju povodom realizacije projekta “Povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u sektoru metala i plastike kroz razvijanje mreže znanja i zajedničke poslovne infrastrukture” kroz program “Interreg IPA, prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020“.

Partner iz Republike Hrvatske je Šibensko – kninska županija odnosno Razvojna agencija šibensko- kninske županije. Ravnateljica spomenute agencije iz Republike Hrvatske Mira Lepur kazala je da je ovo jedna lijepa priča jer se temelji na tradiciji jedine i druge općine. „Radi se o sektoru metala i plastike, umrežavamo ta dva sektora, radimo razmjenu znanja, a ujedno imamo i infrastrukturne radove,“ kazala je Lepur.

Najvažnije aktivnosti projekta su razvoj mreže znanja u sektoru metala i plastike, poboljšanje institucionalne infrastrukture u Šibensko kninskoj županijiu RH i Zapadnohercegovačkoj županiji u BiH, opremanje centra za pružanje usluga, razvijanje trening programa i obučavanje osoblja za kvalitetno pružanje usluga. Trajanje provedbe projekta je 24 mjeseca.

posusje.net

OGLASI

Loading