Select Page

PETRA ANIĆ iz POSUŠJA MISS FOTOGENIČNOSTI “Sedme revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske”

PETRA ANIĆ iz POSUŠJA MISS FOTOGENIČNOSTI “Sedme revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske”

U Tomislavgradu je večeras na Trgu gange i hajdučke družine upriličena Sedma revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Zbog aktualne situacije s pandemijom koronavirusa, ovaj kulturni događaj upriličen je uz posebne tehničke uvjete i očekivano uz puno manje publike na Trgu. Naime, javnost je reviju i izbor mogla pratiti u izravnome prijenosu na mrežnoj stranici erotel.tv, a oni nazočni na Trgu putem velikoga video – zida uz poštivanje preporučenih higijensko-epidemioloških mjera, ali zato uz uvijek dobro raspoloženoga, zanimljivoga i vedroga voditelja, hrvatskoga novinara Franu Ridjana.

U ovogodišnjoj reviji i izboru sudjelovale su 23 predstavnice sa svih kontinenata, (15 zemalja), a među njima po prvi put bila je i predstavnica Južnoafričke Republike. Riječ je o Angeli Miljak koja je ujedno proglašena prvom pratiljom.

Prema odluci prosudbene komisije, u čijem sastavu su i ove godine bili duvanjska poduzetnica Marija Perić (Lovely bags), zagrebački poduzetnik Ivan Miloloža (podrijetlom iz Livna), ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić te Jozo Pavković – urednik bh izdanja Večernjeg lista, odlučeno da je pobjednica ovogodišnjeg izbora Ivana Glavić iz Kanade (Ontario).

Druga pratilja je Annmaria Bunoza iz Austrije, dok je s više od 18 tisuća glasova posjetitelja Facebok stranice udurge Stećak za najfotogeničniju djevojku 7. izbora proglašena Petra Anić iz Posušja (BiH).

Za četiri spomenute djevojke osigurane su lijepe i vrijedne nagrade. Riječ je uglavnom o replikama tradicijskoga nakita i torbciama koje će im naknadno biti poslane na kućne adrese.

Dodajmo da su tijekom ove manifestacije gledatelji bili u prilici vidjeti i video-uratke te fotografije s prethodnih revija i izbora, a sve sudionice ovogodišnje manifestacije imaju pravo, ali i prednost sudjelovati na idućem izboru.

Putem moderne tehnike večeras su se publici u Tomislavgradu obratila i predstavnica Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske te Hrvatske matice iseljenika – Žana Ćorić te Ivan Tepeš zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, koja je uz Udrugu Stećaki organizatori ove revije i izbora. Izrazili su ponos što djevojke čuvaju svoje korijene, kulturnu baštinu i tradiciju, a koje su naslijedile od svojih roditelja i baka. Također, izrazili su nadu da se već idući izbor održi u puno boljoj epidemiološkoj situuaciji u odnosnu na današnju

U svakome slučaju, spomenuta manifestacija i dalje ostaje u Tomislavgradu. Kako nam je kazao Zvonko Martić ima interesa određenih zemalja, poput Češke, da se revija i izbor premjeste u Zagrebu, Mostar ili Sarajevo, no Udruga Stećak i Matica hrvatska nastojat će da se ovaj događaj i ubuduće tradicionalno održava u Tomislavgradu.

Istaknuo je i da je riječ o tehnički vrlo zahtjevnom projektu za koji pripreme počinju već u 11. mjestu. Tako je za ovu godinu bio pripremljen program u živo, no zbog koronavirusa neke su djevojke u međuvremenu odustale, a nove se prijavile.

– No, ako čovjek ustraje, Bog to blagoslovi, unatoč poteškoćama sve se to izravna, kazao je o. Zvonko Martić.

Zora Stanić/Tomislavcity

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading