Select Page

Plenković: Raspuštanje Hrvatskog sabora 18. svibnja

Plenković: Raspuštanje Hrvatskog sabora 18. svibnja
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će se Hrvatski sabor raspustiti u ponedjeljak, 18. svibnja te je obavijestio predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji ima mogućnost raspisivanja izbora za 21. ili 28. lipnja te 5. ili 12. srpnja.

Nakon sjednice Vlade i sjednice parlamentarne većine mogu priopćiti hrvatskoj javnosti kako su sve sastavnice parlamentarne većine odlučile da predložimo Hrvatskom saboru raspuštanje u ponedjeljak, 18. svibnja, rekao je novinarima premijer Plenković nakon koalicijskog sastanka.

Dodao je kako je razlog odluke taj što je njegova Vlada u protekle tri godine ostvarila sve ključne ambicije koje su si postavili.

Smatramo da smo sada nakon što smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi u krizi pandemije koronavirusa, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva mjerama koje smo poduzeli, u ovom trenutku s obzirom na sve ekonomske izazove koji su pred Hrvatskom u budućnosti, novi mandat budućeg Sabora i Vlade treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje, a osobito kao glavna stranka u koaliciji nakon unutarstranačkih izbora ići po novo povjerenje hrvatskih birača, naglasio je Plenković.

Istaknuo je kako je to njihov cilj te kako je trenutak za izbore primjeren.

Epidemiološka slika u Hrvatskoj je takva da imamo praktički jednoznamenkaste brojeve zaraženih te ćemo uz vrlo odgovorno ponašanje svih sugrađana biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku, koji će onda ostaviti predsjedniku Republike Hrvatske mogućnost da to bude ili 21. lipnja28. lipnja5. srpnja ili 12. srpnja, poručio je.

Hrvatski premijer je dodao kako je o svemu obavijestio predsjednika Milanovića te da je sada na njemu da donosi odluke koje su mu dodijeljene sukladno zakonu, prenosi Hina.

Temeljem ustavnih ovlasti predsjednik Republike Hrvatske raspisuje izbore nakon raspuštanja Hrvatskog sabora, a temeljem Zakona o izboru zastupnika za Hrvatski sabor od dana raspuštanja izbori se moraju održati u roku od najmanje 30a najviše 60 dana.

Dan provedbe izbora je neradni dan. Predsjednik Republike Hrvatske također saziva i prvo zasjedanje Sabora nakon održanih izbora.

(Fena)

OGLASI

Loading