Select Page

Počeli radovi na školskim centrima u općini Posušje

Počeli radovi na školskim centrima u općini Posušje

Ovih dana još jedna lijepa vijest iz OŠ Ivana Mažuranića. Već toliko puta smo naglasili da se radi o najvećoj školi po broju djece i djelatnika u Bosni i Hercegovini, a i šire.

Nakon uspješnog provođenja projekta video nadzora kojim se podigla razina sigurnosti naših učenika , obnove sanitarnih čvorova prema najnovijim higijenskim, sanitarnim i estetskim standardima i asfaltiranja igrališta u sklopu osnovnoškolskog centra gdje je ukupno uloženo preko 70 000 KM, trenutno se prionulo radovima na rekonstrukciji fasade krila škole, svlačionica te male dvorane i zamjeni kompletnih otvora sa sjeverne strane zgrade centralne škole. Na krilo zgrade centralne škole te kompleksa male dvorane stavlja se termoizolacija koja podrazumijeva izolaciju stiropor fasadom što će omogućiti značajne uštede u grijanju prostora a za toplog perioda optimalne uvijete kako bi naši učenici učili i rasli u što boljim uvjetima koje im možemo omogućiti. Svi mi znamo koliko je loše i neodrživo bilo stanje svlačionice i male dvorane. Stoga smo se i odlučili u rekonstrukciji samog krova svlačionice kako bi se konačno riješio problem prokišnjavanja. Također se provode radovi na postavljanju fasade na svlačionici i maloj dvorani. Upravo iz ovih razloga očekuju se ogromne uštede na grijanju prostorija radi postizanja optimalnih uvjeta za rad.

Veliki troškovi grijanja

Značajni dio sredstava koje škola ima u proračunu općine Posušje kao osnivača, odlazi upravo na troškove grijanja te se ovim projektom želi trajno riješiti ta problematika kako bi se ušteđena sredstva mogla preusmjeriti u stvaranje boljih uvjeta tijekom izvođenja nastave u korist učenika.

„U sklopu sadašnje rekonstrukcije u planu je i promjena kompletno otvora sa sjeverne strane zgrade centralne škole jer su trenutni otvori u jako lošem stanju. Naime radi se o drvenim otvorima, te se nerijetko događa da se u zimskom periodu po učionicama skuplja voda kako bi se zaštitili od poplava , umjesto da se djeca bave svojim školskim obvezama.“ – za naš portal izjavio je Zvonimir Širić, ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića.

DSC_0162 (1293 x 727)

Cjelokupnu ovu investiciju u svom nesebičnom angažmanu pokrenula je uprava škole uz općinskog Načelnika te su potrebna sredstva pronađena preko ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Županije Zapadnohercegovačke kod UNDP-a i to preko projekta energetske učinkovitosti.

Škola će poduzeti sve potrebne mjere kako radovi ne bi remetili proces odvijanja redovne nastave. Pritom će imati potporu općine Posušje i nadležnog ministarstva za donošenje možebitnih odluka o odgađanju nastavnog procesa ali se nadamo da do tog neće doći jer su nam na raspolaganju kadrovske i prostorne mogućnosti da to izbjegnemo.

U planu još projekata

„U planu postoji još jedan projekt koji će značajno unaprijediti sustav obrazovanja u našoj školi a trebao bi se realizirati do kraja tekuće kalendarske godine. Kako ne bi prerano izlazili u javnost s informacijama o tom projektu ostaviti ćemo to kao iznenađenje u prvom redu našim učenicima. U ovom vremenu kad se uglavnom priča o uštedama, rezanju proračuna i smanjenju sredstava, jako smo ponosni kako smo u periodu manjem od godine dana uspjeli doprinijeti poboljšanju uvjeta u našoj školi i vjerujte tek smo počeli. ” – rekao je Širić

DSC_0163 (1293 x 727)

Također treba istaknuti da je u sklopu ovog projekta i rekonstrukcija kompletne zgrade srednjoškolskog centra što podrazumijeva zamjenu otvora i postavljanje stiropor fasade na kompletan objekt što će također uvelike doprinijeti ogromnim uštedama u budućem periodu.

„Veoma je bitna suradnja ravnatelja srednje Strukovne škole, Gimnazije te OŠ Ivana Mažuranića koji skupa nastupaju u ovakvim ogromnim projektima na dobrobit prvenstveno učenika a onda i svih nas koji živimo u općini Posušje, jer temelj svakog društva je obrazovanje i na njemu treba graditi našu bolju budućnost.“ – završava Širić.

Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) je globalna razvojna mreža UN-a, koja djeluje u skoro 170 zemalja. U Bosni i Hercegovini, posvećeni su pomaganju zemlji kroz jačanje državnih i lokalnih kapaciteta za provedbu političkih, ekonomskih i socijalnih reformi i razvoja. UNDP godišnje u BiH realizira blizu 30 miliona američkih dolara kroz svoje četiri ključne oblasti djelovanja: Pravda i sigurnost, Socijalno uključivanje i demokratska uprava, Ruralni i regionalni razvoj te Energija i okoliš.

Posušje.net

OGLASI

Loading