Select Page

POSUŠJE: Rakitno ima svoga Michelangela – Ljubu Mihalja Skokića

POSUŠJE: Rakitno ima svoga Michelangela – Ljubu Mihalja Skokića

U Rakitnu je ovih dana sunčano što je rijetkost jer se radi o planinskom kraju gdje je u ovo doba ranijih godina snijeg „debelo“ zabijelio.

Posjetili smo samoukog kipara iz Rakitna Ljubu Mihalja Skokića o kojemu je mnogo toga zapisano i u medijima, posebice u Večernjaku. Panjevi su njegov život, jer iz njih već desetljećima pravi jedinstvene skulpture koje je Ljubo izlagao diljem BiH, Hrvatske i Njemačke, u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Posušju, Tomislavgradu, Münchenu…

Kipar-vrt_pec

Njegov pas Šarov našao se i na naslovnici njemačkog časopisa “Hund und Mann”. Susreli smo ga pred Božić i, još jednom, porazgovarali o njegovom radu i novim skulpturama.

– Rano sam započeo ovaj meni drag rad, napravit trubu od kore, zvrk, čegrtaljku i sve drug. Kao mladić nosao sam duvan, a kad  sam radio na njemačkoj baušteli nisam prestao raditi kipove, priča Ljubo svoju priču s radošću što i danas radi u svom dragom kraju.

kipar-sah3_pec_bih_240510

Oko njega su brojni radovi koji zadivljuju mnoge iz Hercegovine ali i izletnike prema Blidinju. U kamenu je isklesao likove djeda i bake, u betonu konja i psa, u drvetu na desetke kipova, među kojima je i struka pohvalila “Mladost i starost”, “Federaciju” i “Domovinski rat” koji podsjeća na Picassovu “Guernicu”.

Radi Ljubo iz drva, najviše bukovine, i kipove poznatih političara, športaša i svetaca. Njegova zavjetna skulptura Gospe Blažene nalazi se pred crkvom u Poklečanima i pred njom se moli za stare momke. Izlagao je na sve strane pa i  posuškoj OŠ Ivana Mažuranića što je zadivilo i učenike i nastavnike. Tu je i drvo života i šahovske figure ljudi.

KiparLMihalj_pec

Dugo smo pričali o svemu u njegovom životu i radu u lijepoj okućnici pravom botaničkom vrtu gdje je sve domaće. Ne miruje ni sada kada godine „rastu“ nego vješto radi i radit će do kraja života, rekao nam je za posjeta prije nekoliko dana. O njemu je mnogo toga zapisano i u bogatoj monografiji „Rakitno“.

Večernji list/Pero Crnogorac

OGLASI

Loading