Select Page

Prva klauzura Sveučilišta u Mostaru

Prva klauzura Sveučilišta u Mostaru

U Masnoj Luci na Blidinju održana je prva klauzura Sveučilišta u Mostaru čiji je začetnik rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić. Na klauzuri su sudjelovali Upravno vijeće i Uprava Sveučilišta na čelu s rektorom, članovi Senata, prodekani, predstavnici vlasti iz županija osnivača Sveučilišta u Mostaru i predstavnici studenata.

Klauzuru je uvodnim izlaganjem «Izazovi, mogućnosti i perspektiva razvoja Sveučilišta u Mostaru» otvorio rektor prof. dr. Zoran Tomić održao. Naglasio je važnost ovakvog okupljanja koje ima za cilj analizirati stanje na Sveučilištu s naglaskom na promjene koje trebaju osigurati razvoj „sveučilišta budućnosti“, tj. perspektivu Sveučilišta u Mostaru u narednih 50 godina.

U svojoj strateškoj analizi, koja je nastala na temelju svoga rektorskog programa, ali i analize stanja po fakultetima, rektor Tomić se osvrnuo na uspjehe Sveučilišta u Mostaru kroz protekle dekade razvoja, na promjenjivo i nestabilno društveno okruženje koje dodatno generira poteškoće u visokom obrazovanju, na pravnu nesigurnost u društvu, ali isto tako kritički je govorio i o slabostima unutar sveučilišta. Zatražio je veću odgovornost nastavnog i nenastavnog kadra, veću angažiranost i motivaciju. „Da bi ostvarili ciljeve potrebno je Sveučilište ubaciti u veću brzinu. Moramo biti brži i efikasniji“, naglasio je rektor Tomić. Objavio je početak integracije Sveučilišta, izrade Strategije kao i početak druge faze razvitka Sveučilišta. Nova perspektiva Sveučilišta ogleda se kroz stratešku suradnju s gospodarstvom i jačanje međunarodne suradnje. Posebno je naglasio važnost partnerskog odnosa prema studentima. U nastavku svoga izlaganja rektor je izdvojio 20 strateških izazova naglašavajući kako to nisu izazovi za godinu dana nego dugoročni izazovi Sveučilišta.

Strateški izazovi Sveučilišta

1. Početak izrade Strategija razvitka Sveučilišta,
2. Početak integracije Sveučilišta;
3. Osiguravanje financijske stabilnosti;
4. Nastavak razvitka infrastrukture kroz druga faza razvitka Sveučilišta;
5. Podizanje kvalitete nastave i nastavnih procesa;
6. Osuvremenjivanje nastavnih planova i programa;
7. Poboljšati program cjeloživotnog obrazovanja;
8. Daljnji razvitak Alumni klubova; Izrada novih interdisciplinarnih programa na tržišnim perspektivama;
9. Snažnu internacionalizaciju sveučilišta;
10. Rad na otvaranju studija na engleskom jeziku;
11. Strateška suradnja s gospodarstvom;
12. Povećanje projekta na svim razinama kroz novi Centar za projekte;
13. Izradu istraživačke strategije i sveučilišnog istraživačkog centra;
14. Uključivanje u bazi znanstvenih podataka u svijetu i jačanje knjižničnog fonda i digitalizacije; 15. Integraciju i osuvremenjivanje informacijskih tehnologija na Sveučilištu;
16. Novu kadrovsku politiku s naglaskom na politiku mladih znanstvenika;
17. Jači odnose i pomoć društvenoj zajednici;
18. Strateškom održavanju Sveučilišta u Posavini, Središnjoj Bosni, Livnu i Brčkom; 19. Strateška uloga studenata na Sveučilištu;
20. Studenti moraju biti u središtu pozornosti.

Potpora suosnivača Sveučilišta osigurana

Predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta dr. sc. Branko Krišto kazao je kako se za ovakav skup čekalo formiranje nove uprave Sveučilišta u Mostaru i zahvalio je na dolasku nazočnima. «Ova klauzura predstavlja jasan znak spremnosti da zajednički identificiramo, razriješimo i nadiđemo probleme Sveučilišta u Mostaru za koje jasno moramo priznati da postoje. Istovremeno prilika je ovo da zajednički postavimo temelje Sveučilišta u budućnosti.»

Predsjednik Vlade HNŽ prof. dr. Nevenko Herceg osvrnuo se na protekli period dok je bio član Upravnog vijeća te istaknuo kako se na Sveučilištu osjete težnje i želje da se ide u korak s europskim i svjetskim modernim obrazovnim institucijama, a najveći teret i izazov je na novom vodstvu. «Ostvariti željene ciljeve moguće je jedino uz Strategiju razvitka Sveučilišta kao temeljni dokument koji mora pokazati gdje smo danas, gdje želimo biti sutra s realno postavljenim ciljevima, i načine na koji to možemo ostvariti.» Naglasio je kako će iz takvog dokumenta proizići vrlo jasno prava i obveze svakog od suosnivača Sveučilišta i dionika cjelokupnog sustava.

Marijan Klaić predsjednik Vlade Županije Posavske naglasio je važnost otvaranja dislociranih studija u Orašju, što je omogućilo da Orašje postane studentski, sveučilišni grad na ponos cijele županije i da dobije još jednu bitnu instituciju za hrvatski narod. «Prije desetak godina krenulo se u ovaj projekt sa svega pedeset studenata, da bi se ubrzo pokazala opravdanost takve odluke jer broj upisanih studenata u posljednjih 12 mjeseci narastao je do broja od čak 1.500 studenata.»

Iz studentskih redova predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Marko Džoić govorio je o studentskoj problematici i njihovoj teškoj financijskoj situaciji u trenutno nestabilnom okruženju. «Studenti se vesele povezivanju s gospodarstvom i željno iščekuju nove prilike za praksu i učenje koje će im osigurati lakše zaposlenje.»

U sklopu Klauzure predstavljen je i novi vizualni identitet Sveučilišta u Mostaru čiji su autori prof. dr. Ivo Čolak prorektor za znanost, istraživanje i razvoj i Marin Musa.

posusje.net

OGLASI

Loading