Select Page

Prvi dan škole za 2803 učenika u Posušju!

Prvi dan škole za 2803 učenika u Posušju!

Danas se u svoje školske klupe vraćaju učenici u našoj Zapadnohercegovačkoj županiji. Na području općine Posušje prvi dan je nastave za ukupno 2803 srednjoškolaca i osnovaca. Ekipa portala Posušje.net kontaktirala je sve ravnatelje naših osnovnih i srednjih škola, te smo dobili podatke o broju učenika koji danas kreću s novom školskom godinom.

Najbrojnija je Osnovna škola Ivana Mažuranića i ona ove školske godine broji ukupno 1383 učenika. Središnjica ove osnovne škole broji 1255 učenika, a među njima nižu osnovnu školu pohađa 662 učenika. Riječ je o učenicima od prvog do petog razreda, dok u višu osnovnu školu ide 593 učenika, to su učenici šestih, sedmih i osmih razreda. U nadležnosti ove škole su i područne škole u Vinjanima, Čitluku, Tribistovu i Batinu. Tako područnu školu u Vinjanima pohađa 43 učenika, područnu školu u Čitluku 52, područnu školu u Tribistovu 4 učenika, a područnu školu u Batinu pohađa 25 učenika. Osnovna škola Ivana Mažuranića ima i odjel djece s teškoćama u razvoju i ovaj odjel pohađa 4 učenika. Središnja OŠ Ivana Mažuranića trenutno je u radovima na rekonstrukciji fasade krila škole, svlačionica te male dvorane i zamjeni kompletnih otvora sa sjeverne strane zgrade škole. Na krilo zgrade središnje škole te kompleksa male dvorane stavlja se termoizolacija koja podrazumijeva izolaciju stiropor fasadom što će omogućiti značajne uštede u grijanju prostora, a za toplog perioda optimalne uvijete kako bi naši učenici učili i rasli u što boljim uvjetima koje im možemo omogućiti.

Osnovnu školu Franice Dall’era u Viru ove godine pohađa ukupno 123 učenika, od toga u ovoj središnjoj školi je 83 učenika, dok u područnoj školi na Dubravama je 28 učenika, a u Zagorju 12 učenika. I ova osnovna škola je u fazi velike rekonstrukcije, tako da se u suradnji UNDP-a i vlade zapadnohercegovačke županije stavlja termofasada, zamijenjeno je 36 prozora na učionicama, te se radi na učinkovitosti grijanja, pa je tako škola dobila novi sustav centralnog grijanja koji je obuhvatio prebacivanje na pelet i rekonstrukciju kotlovnice.

Kada je u pitanju Osnovna škola Vranić, ove školske godine na Vraniću je ukupno 165 učenika, 81 učenika je u matičnoj školi, u područnoj u Broćancu je 28 učenika, a na Gracu 56 učenika.

Osnovna škola u Rakitnu zajedno sa područnom školom u Sutini broji ove školske godine 219 učenika. Središnjicu u Rakitnu pohađa 194 učenika, a područnu školu u Sutini pohađa 25 učenika. Prošle godine na osnovnoj školi u Rakitnu promijenjeni su otvori, stavljena termofasada te se prebacilo na kruto gorivo u sustavu grijanja, ove godine novost nam dolazi iz područne škole u Sutini gdje su osnovci dobili centralno grijanje što će im pružiti znatno ugodniji boravak u školi.

Kada su u pitanju naši srednjoškolci, njih je ukupno u našim srednjim školama 913. U Gimnaziji fra Grge Martića ove godine su 372 gimnazijalaca, dok Srednja strukovna škola broji 541 učenika. I zgrada posuških srednjih škola je u rekonstrukciji, pa su tako ovih praznika zamijenjeni svi stari otvori na cijeloj zgradi te je postavljena stiropor fasada. S nekoliko dana zakašnjenja maturanti srednjih posuških škola dolaze u svoje školske klupe, a razlog je njihovo maturalno putovanje na kojemu su zajedno sa svojim razrednicima i ove godine u Španjolskoj. Njihov, nadamo se sretni povratak očekujemo krajem ovoga tjedna.

Polazak u školu za svako dijete i svakog učenika važan je trenutak, a ta se velika promjena odražava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece. Od svih sudionika u prometu, a osobito od vozača, očekuje se pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola.

Posušje.net

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading