Select Page

Rastu vode u Hercegovini, ali nema opasnosti

Rastu vode u Hercegovini, ali nema opasnosti

 

”Zbog obilnih padalina proteklih sati došlo je do povećanja razine vode u koritima rijeka na području Hercegovačko-neretvanske županije, međutim stanje nije alarmantno i nema opasnosti od poplava”, izjavio je za Fenu glasnogovornik Operativnog centra civilne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović.

”Problemi su uočeni kada je u pitanju vrelo rijeke Bune i područje Blagaja i Tekije, gdje je došlo do izlijevanja vode kao i nizvodno od izvora rijeke Bune gdje je lokalni put Buna – Blagaj jutros bio zatvoren za promet”, kazao je Pavlović.

Na području općine Stolac, po riječima Pavlovića, i kod manjih padalina dođe do manjeg izlijevanja Bregave kod naselja Prenj, ali u ovom trenutku ništa pretjerano. Na području Čapljine stanje također nije problematično.

Mjere opreza

”Mjesta oprezu svakako ima, ali razloga za paniku u ovom trenutku nema. Razina vode je porasla ali ne u onoj mjeri da bi bila alarmantna i sve značajnije putne komunikacije su prohodne”, kazao je Pavlović Feni.

Inače, prema podacima s vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sustava “Agencije za vodno područje rijeke Save, Sarajevo” uslijed prestanka padavina, na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save danas u 10.00 sati bilježi se trend stagnacije i blagog opadanja vodostaja izuzev rijeke Save gdje je zabilježeno povećanje vodostaja i to 5 do 7 cm po satu.

Trenutni vodostaji na rijeci Savi su u rasponu 2,3 m do 2,8 m ispod razine pri kojima se proglašavaju redovne mjere odbrane od poplava, priopćila je Agencija.

Kako je potvrđeno iz Županijske uprave civilne zaštite vodostaji na području Zeničko-dobojske županije su u porastu, a evidentirana su i klizišta koja ne ugrožavaju za sada stanovništvo.

(Fena)

OGLASI

Loading