Select Page

Sa suzom u očima Kolinda Grabar Kitarović prisegnula za Predsjednicu Republike Hrvatske

Sa suzom u očima Kolinda Grabar Kitarović prisegnula za Predsjednicu Republike Hrvatske

Točno u podne ispred zagrebačke crkve svetog Marka započela je svečanost inauguracije prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pred predsjednicom Ustavnog suda Jasna Omejec s rukom na hrvatskom Ustavom prisegnula je za Predsjednicu Republike Hrvatske vidno dirnuta sa suzom na licu.

U govoru pozvala na zajedništvo

U poslanici, govoru koji je trajao 20-ak minuta, naglasak Kolinde Grabar-Kitarović bio je na stanju u Hrvatskoj. No, budući da je to inauguracijski govor, nije bio kritički intoniran, kao što je bio u predizbornoj kampanji. Usredotočila se na novo hrvatsko zajedništvo i potrebu izlaska iz krize, govorila o mladima koji moraju ostati živjeti u Hrvatskoj. Potom je govorila o obrazovanju, povezanosti znanosti i gospodarstva, o centrima znanosti kao dijelu razvijenog svijeta gdje Hrvatska može uhvatiti korak s tim svijetom.

– Hvala vam, Hrvatice i Hrvati u domovini i svijetu, dragi gosti i prijatelji. Prisegom sam se obvezala da ću služiti svim hrvatskim državljanima. Svjesna velike odgovornosti s kojom preuzimam dužnost predsjednice. U ovom svečanom trenutku sjećamo se svih onih znanih i neznanih hrvatskih sinova i kćeri koji su sudjelovali u borbi za nezavisnost. Posebnu zahvalnost upućujem braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu, kazala je na početku svog govora.

kolinda inauguracija 3

Hrvatska – bogata zemlja

Izjavila je kako ‘sve naše razlike moramo pretvoriti u snagu’.

– Beskompromisno ću štititi najugroženije. Svjesna sam svoje odgovornosti kao jedini visoki dužnosnik kojeg građani izravno biraju. Vi ste mi ukazali povjerenje i vama ću polagati račune. Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica. Dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom iz kojeg mladi neće odlaziti. Ako pogriješim, imat ću snage priznati i ispraviti pogrešku, kazala je predsjednica.

Naglasila je kako će Hrvatska biti bogata zemlja jer nema razloga da to ne bude.

– Želim jednoga dana unucima pričati o vremenu kada smo kao i u Domovinskom ratu stali jedni za druge za bolji život te smo i tu bitku dobili. Mi smo pobjednički narod i nema toga što ne možemo zajedno postići. Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska, poručila je predsjednica na kraju svog obraćanja.

kolinda

Stigla uspinjačom

Predsjednica je u pratnji supruga Jakova i suradnika na Gornji grad stigla uspinjačom prije čega je prolazeći Ilicom zamaskiranoj djeci dala 20 kuna. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su brojni državni dužnosnici, ali iz osobe iz svijeta sporta, kulture i sporta. Iz Beograda je stigao i srpski premijer Aleksandar Vučić.

– Čestitamo hrvatskim građanima na izboru i gospođi Grabar Kitarović. Želim dobru i korektnu suradnju. Kod nas ne postoje uvjetovanja. Imamo 90 posto zajedničkih interesa. Poruka mira je ono s čim dolazim u Zagrebu. Vjerujem da možemo unaprijediti odnose, kazao je Vučić.

Inauguraciju je komentirao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko:

– Bilo je izvrsno. Govor je bio domoljuban i realan te poziva na zajedništvo. Nesloga i nezajedništvo je luksuz na koji ne možemo pristati, kazao je Karamarko.

Na inauguraciji su tako bili i Zdravko i Zoran Mamić, Nives Celzijus, Davor Šuker, Mladen Markač, Josip Klemm…

Nakon polaganja prisega i kulturnog programa, predsjednica se uputila na svečani ručak u palači Dverce. Među uzvanicima su predsjednici Sabora i Vlade, dok će za ostale dužnosnike i diplomatski zbor biti organiziran buffet ručak. Iza ručka uslijedit će tzv. bilaterale, desetominutni sastanci predsjednice s voditeljima inozemnih izaslanstava.

vecernji.ba

OGLASI

Loading