Select Page

Sabor vratio pokroviteljstvo nad Bleiburškom tragedijom

Sabor vratio pokroviteljstvo nad Bleiburškom tragedijom

Na prvoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog sabora usvojena je zamolba “Počasnog bleiburškog voda” za povratkom saborskog pokroviteljstva nad središnjom komemoracijom žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, nakon što je SDP-ova vlada pokroviteljstvo ukinula 2011. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Sabora Željko Reiner izjavio je kako je osnovni argumet za saborskim vraćanjem pokroviteljstva bila potreba za uvažavanjem žrtava, “bez da se žrtve ili zločinci razdvajaju na naše i vaše, na bolje ili gore”.

“Bleiburg i križni putovi su bili zločin. Zločini ustaša s jedne strane su jednako strašni kao i zločini komunista nakon Drugog svjetskog rata bez suđenja, s druge strane”, poručio je Reiner.

Odbacio je tezu da je saborsko sponzorstvo nad Bleiburškom tragedijom zapravo žalovanje za propalom NDH.

Ivan Tepeš, potpredsjednik Sabora, izjavio je kako je žalostan što odluka nije donesena jednoglasno.

“Bleiburg je mjesto za odavanje počasti svima onima koji su pali nevini od svibnja 1945. na Bleiburgu, Hudoj jami i Teznom i na Križnom putu. Radi se o desecima tisuća žrtava. Nažalost, ne postoji niti jedan sudski proces, a kamoli da je netko odgovarao za te zločine”, izjavio je Tepeš.

Tepeš je dodao kako ni za žrtve Gologa otoka i Hrvatskog proljeća te za žrtve u emigraciji također, nitko nije odgovarao. Istaknuo je kako je pokrenuto tek jedno suđenje protiv Josipa Perkovića u Munchenu zbog ubojstva hrvatskog emigranta, nakon što je Hrvatska mijenjala zakonodavstvo neposredno pred ulazak u EU, uslijed odupiranja političke elite koja je tada vladala.

Izjavu Zorana Milanovića da Bleiburg nije odavanje počasti žrtvama, nego veličanje NDH, Tepeš je nezvao relativiziranjem i prikrivanjem komunističkog zločina učinjenog nad nevinim žrtvama.

Vesna Pusić u Predsjedništvu je glasala protiv ove odluke jer se manifestacija u Bleiburgu, rekla je, pretvorila u veličanje ustaškog režima i ustaštva, Maksa Luburića i sličnih zločinaca iz ustaških redova.

“To ne dovodi u pitanje činjenicu da su tu, kao i u Dresdenu, kao i u Japanu, nastradali mnogi ljudi koji nisu imali veze s tim”, kazala je Pusić.

Pusić smatra da je veličanje ustaštva na obljetnicama u Bleiburgu protiv svega onoga što Hrvatska jeste politički i ustavno te nanošenje štete međunarodnom ugledu Hrvatske.

Milanka Opačić, članica SDP-a, ponovila je stav kako je glavni razlog njezinog protivljenja veličanje ustaštva na Bleiburgu.

Robert Podolnjak glasao je u ime Nezavisne liste Most za povratak pokroviteljstva, a naglasio je da Bleiburg treba obilježavati kao i Jasenovac, ali samo kao spomen na nevine žrtve jednog teškog vremena.

Podolnjak je rekao kako iz Mosta zahtijevaju da se to pokroviteljstvo oslobodi svakoga revizionizma i veličanja ustaškog režima i NDH.

Izjavio je kako je dužnost državnih tijela Austrije da se spriječi ili sankcionira nošenje ustaških ili nacističkih, svih zabranjenih obilježja na komemoraciji na Bleiburgu.

Podolnjak je izjavio kako je uvjereni antifašist, no kako je unutar obitelji imao žrtve u tom vremenu, da mu je dio obitelji stradao na Križnom putu, a djed pred kraj rata strijeljan i bačen u Savu, s tim da mu nikad nije imao priliku obilježiti grob.

Predsjednik Sabora Željko Reiner i potpredsjednik Ivan Tepeš izjavili su kako će sudjelovati na ovogodišnjem obilježavanju tragedije na Bleiburgu.

Hrvatski sabor bio je pokrovitelj obilježavanju Bleiburške tragedije do 2011. godine, kada je pokroviteljstvo ukinuto stupanjem vlade Zorana Milanovića na vlast. Milanovićeva Vlada privremeno je 2012. godine vratila, ali samo financijsko sponzorstvo nad obljetnicom, i to u iznosu od 500.000 kuna.

abcportal.info

OGLASI

Loading