Select Page

Skandalozno: Podizao mirovinu još četiri godine nakon smrti umirovljenika

Skandalozno: Podizao mirovinu još četiri godine nakon smrti umirovljenika

Da su ljudi doslovno spremni gaziti preko leševa kako bi ostvarili imovinsku korist, posvjedočili smo nebrojeno puta. Relativno često mediji prenesu vijest kako je netko od srodnika u svijetu, pa i u susjednim zemljama, godinama skrivao mrtvo tijelo umirovljenika kako bi podizao mirovinu pokojnika.

U BiH do sada to nije bio slučaj, ali ovdje srodnici preminulih nerijetko “zaborave” Zavodu MIO prijaviti smrt umirovljenika, pa i po nekoliko godina uzimaju mirovinu na ime pokojnika. Iako je zakonska obveza smrt člana obitelji nadležnom zavodu prijaviti u roku od mjesec dana, pojedini nasljednici mirovinu primaju još mjesecima nakon što je umirovljenik preminuo. Kako “Večernjak” neslužbeno doznaje iz dobro upućenih izvora, neslavni rekorder je osoba koja je preko Federalnog zavoda MIO uime umrle osobe mirovinu uzimala 48 mjeseci. Ta osoba je otkrivena, a protiv nje će biti pokrenut postupak i nezakonito uzeti novac će morati vratiti Zavodu.

Zakašnjele prijave

“U pojedinim slučajevima događalo se da je, primjerice, smrt korisnika iz Srbije ili Hrvatske prijavljena sa zakašnjenjem od pet-šest mjeseci. Tu je i slučaj od prije dvije godine, kada je jedna osoba iz Modriče, srodnik korisnika, na bankomatu podizala mirovinu punih 15 mjeseci”, kazali su za Blic iz Zavoda MIO Republike Srpske. Sredstva u ovom slučaju je Zavodu MIO banka preko koje je vršena isplata nadoknadila jer se Zavod u takvim situacijama zaštićuje ugovorima.

vecernji.ba

OGLASI

Loading