Select Page

Studenti FPMOZ-a na Čvrsnici

Studenti FPMOZ-a na Čvrsnici

U sklopu vježbi iz predmeta Terenska nastava studenti Fizičke kulture sa FPMOZ-a odradili su dvodnevni planinarski izlet po Čvrsnici sa usponom na Veliki Vilinac(2118) i posjetom prirodnog fenomena Čvrsnice “Hajdučkih vrata” te noćenjem u planinarskom domu Vilinac koji se nalazi u srcu Čvrsnice na 1961mnv, koji je dom na najvišoj nadmorskoj visini u Bosni i Hercegovini. U 23km koliko je iznosila ova kružna planinarska ruta studenti su se iz prve ruke upoznali sa svim ljepotama Čvrsnice, planinskim uvjetima i pravilima ponašanja u planini, planinarskom domu i planinarskim stazama.

Thumb (1)

Tako su prvog dana uspona po oblačnom, hladnom i maglovitom vremenu studenti prošli prvi dio rute do doma na Vilincu, gdje su se ugrijali čajem od planinskih biljaka sa Čvrsnice, ostavili rusake i nastavili prema Hajdučkim Vratima – prirodnom fenomenu u obliku prstena od stijene kroz koji prolaze vjetrovi, a nalaze se na rubu kanjona Dive Grabovice. Od njih se pružaju jako lijepi vidici na stijenu Velikog Kuka, Mezića stijenu, Pestibrdo, Čabulju. Zbog oblačnog i mlagovitog vremena studenti su bili uskraćeni za te veličanstvene poglede. Na samoj planinarskoj stazi prema Hajdučkim Vratima nalazi se i jezero Crljenak koje je u zimskim mjesecima prekriveno ledom i snjegom, a s dolaskom toplijih dana postaje zelena vodena oaza na 1970 mnv. Po povratku u planinarski dom uslijedila je večera i druženje sa ekipom domaćina iz PSD Vilinac koji su studentima prenosili svoja bogata planinarska iskustva. Večer je završila razvedravanjem koje je omogućilo pregrasan pogled na nebo prepuno zvijezda što je karakterističan prizor za planinske uvjete u kojima se zvijezde posebno ističu.

Thumb (2)

Drugi dan izleta vrijeme je bilo ljepše te je se sunce probilalo kroz oblake rastjeruući maglu po obroncima planine. Nakon buđenja i doručka u planinarskom domu uslijedio je uspon na Veliki Vilinac 2118mnv sa kojeg se pruže pogled na Blidinje Jezero kao i na ostale vrhove ali i doline Čvrsnice. Povratak je uslijedio preko Malog Vilinca prema skijalištu Risovac i spust skijaškom stazom u podnožju koje je završetak uspona.

Thumb (3)

Voditelj ovoga uspona Franjo Lovrić, asistent na predmetu Terenska nastava rekao je kako je izuzetno zadovoljan realizacijom ovoga izleta i ozbiljnošću te pristupom studenata. Asistent Lovrić je nadodao da je cilj ovog izleta bio približiti studentima planinarenje i aktivnosti u planini kao potencijalne sadržaje u širenju: kako svijesti o tjelesnoj aktivnosti i mogućnostima njene organizacije u planinskim uvjetima tako i širenju turističke ponude kroz planinarenje i planinski turizam u kojem bi svoje mjesto zasigurno trebali pronaći i budući magistri Fizičke kulture. Prirodni potencijali koje imamo u Hercegovačkim planinama Prenju, Čabulji, Čvrsnici, Veležu… s nestrpljenjem čekaju da ih odgovorno iskoristimo i pretvorimo u centare planinarskih uspona i pohoda u ovom djelu Europe.

Blidinje.NET

OGLASI

Loading