Select Page

U akciji FUP-a privedeno pet bivših i sadašnjih ministara

U akciji FUP-a privedeno pet bivših i sadašnjih ministara

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije i pripadnici Federalne uprave policije FBiH, u kontinuiranoj koordinaciji i suradnji, su danas proveli akciju i pretrese na većem broju lokacija u FBiH.

Tom prilikom slobode su lišeni Jerko Ivanković Lijanović – bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i potpredsjednik Narodne stranke radom za boljitak, Suad Čamdžić – savjetnik ministra u prethodnom sazivu Vlade FBiH, Mersed Šerifović – dopredsjednik NSRZB i predsjednik županijskog odbora ove stranke u Tuzlanskoj županiji, Edin Ajanović – bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TŽ i trenutno ministar za trgovinu, turizam i promet u istoj Vladi, te još jedna osoba iz Odžaka koja je bila zadužena za praćenje efekata novčane podrške u poljoprivredi u FBiH.

Ivanković Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizirao udruženje, u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, radi činjenja kaznenog djela ‘Zloupotreba položaja i ovlaštenja’, a vezano za isplatu poticaja u poljoprivredi na području Tuzlanske županije i šire u FBiH u periodu od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine.

Radi se isplatama poticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinanciranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

Lijanović je osumnjičen da je organizirao udruženje koje je uvjetovalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate poticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovicu uplaćenih poticaja.

Postoje osnovi sumnje da su Ivanković Lijanović i članovi udruženja u ovom periodu sebi protupravno pribavili oko 700.000 KM, te da su, također uvjetovanje poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti veći iznos novca, na što pojedini poljoprivrednici nisu pristajali.

Ovoj akciji je prehodila složena i kompleksna istraga koju je vodilo Županijsko tužiteljstvo TŽ u suradnji i sinergiji sa istražiteljima FUP-a, a koja je trajala oko godinu dana.

Po nalogu glavnog županijskog tužitelja formiran je istražni tim Tužiteljstva koji kontinuirano surađuje sa istražiteljima FUP-a u radu na ovom predmetu. Nakon lišenja slobode nad osumnjičenim će biti izvršena kriminalistička obrada, te će u narednom periodu biti predati u nadležnost Tužiteljstva i ispitani, priopćeno je iz Tužiteljstva TŽ.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading