Select Page

U Mostaru održana konferencija “Inicijativa 20+5+6 – Stanje i perspektive ekonomskog razvoja”

U Mostaru održana konferencija “Inicijativa 20+5+6 – Stanje i perspektive ekonomskog razvoja”

Predsjednik Vlade HNŽ-a dr. sc. Nevenko Herceg jučer je bio nazočan na Konferenciji „Inicijativa 20+5+6 – Stanje i perspektive ekonomskog razvoja“, održanoj u Hotelu Mepas u Mostaru.

Govoreći kao jedan od uvodničara panela o temi: „Zašto je rasterećenje gospodarstva prioritet za rast i razvoj bh. društva?“ predsjednik Herceg je istaknuo kako bi njegovo obraćanje zasigurno bilo drugačije da se Konferencija održavala prije svih zbivanja vezanih za Aluminiji d.d. Mostar.

Podsjetio je na to kako su prije nepuna dva mjeseca, Grad Mostar, Županija, pa i cijela regija pretrpjeli ozbiljan udarac zaustavljanjem proizvodnje u Aluminiju i time se našli pred izazovom snažnog socijalno-gospodarskog destabiliziranja.

„Danas, dok se pokušava osigurati ekonomske i tehničko-tehnološke, ali i – što je za ovaj panel iznimno bitno – pravne i proceduralne pretpostavke za ponovno pokretanje dijela proizvodnog procesa u Aluminiju, mi se suočavamo s činjenicom da će Grad Mostar i HNŽ, u prvom redu, a posredno i cijeli entitet pa i država, tek osjetiti posljedice činjenice da ovih dana otprilike 500 novih ljudi odlazi na skrb Službe za zapošljavanje – da dolazi do značajnoga smanjenja priljeva sredstava u čitav niz proračuna: mirovinskoga, zdravstvenog, do smanjenja potrošačke moći, pada izvoza… Ako uz to imamo i činjenicu na koju već duži niz godina ukazujemo – nepravednu raspodjelu javnih prihoda koja našu županiju godišnje zakida za više od 20 milijuna KM, onda je jasno s kakvim smo ozbiljnim izazovima suočeni sada i u buduće.“ kazao je predsjednik Herceg istaknuvši kako su to objektivne okolnosti koje su ozbiljno ugrozile postignuća u gospodarstvu HNŽ.

U nastavku izlaganja podsjetio je na to kako je u svim strateškim dokumentima HNŽ jasno naznačeno kako će ona biti najpoduzetnijom i najprivlačnijom turističkom regijom u BIH, te kako s neskrivenim ponosom može kazati da se ti zadani ciljevi ostvaruju iznimnom dinamikom.

Posebno je istaknuo usvajanje Strategije razvitka Hercegovačko-neretvanske županije do 2020. godina, u kojoj su sadržane smjernice gospodarskog razvitka i strateški ciljevi u narečenom razdoblju.

„Podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i turizma; poboljšanje kakvoće života građana sukladno standardima EU-a; održivo gospodarenje okolišem, prostorom, prirodnim i infrastrukturnim resursima, ciljevi su koje u narečenom razdoblju želimo dostići.“, kazao je predsjednik Herceg.

Istaknuo je i to kako ozbiljnu prepreku ostvarenju zacrtanih ciljeva predstavljaju zakonska i podzakonska rješenja, kako s federalne tako i s državne razine.

Posebno se osvrnuo na brojne namete koji opterećuju gospodarstvo, te pozvao sve sudionike, tijela izvršne i zakonodavne vlasti da konkretnim rješenjima pomognu stvaranju boljeg poslovnog okružja i bolje poduzetničke klime, dodavši kako u tim nastojanjima pomoć kolega iz susjednih zemalja i međunarodne zajednice može biti od neprocjenjivog značaja.

„Bez sinergije, koordiniranja, suradnje, razmjene iskustava i bitnoga suglasja među kreatorima, ne samo ekonomskih, nego i svih drugih politika čija se provedba i posljedice izravno odražavaju na živote naših sugrađana, nema valjane provedbe i ostvaraja naših zajedničkih stremljenja, kada promišljamo o budućnosti. Rasterećenje gospodarstva, kako bi se ubrzao ekonomski rast, stvorili uvjeti za povećanje neto plaća i bar dijelom spriječio problem masovnoga odlaska radno-sposobnog pučanstva, svakako treba biti naš cilj, ali uvijek s jasnom porukom kako ostvarenje toga cilja ne smije ugroziti mirovinski, obrazovni i zdravstveni sustav, izdvajanja za infrastrukturne projekte, kulturu i šport.

Budućnost koju promišljamo na ovoj razini je budućnost postojanoga i sigurnog poslovnog, a time i životnog odnosno socijalnog, prosvjetnog, obiteljskog i svakog drugog okružja.

Jedino takvo okružje jamči sprječavanje odljeva mladih i standard života naših sugrađana koji će opravdavati sve napore koje u tomu smjeru ulažemo.“ zaključio je predsjednik Herceg.

Inače, Konferenciju „Inicijativa 20+5+6 – Stanje i perspektive ekonomskog razvoja“ organiziraju Udruženje poslodavaca F BiH i Večernji list, a pod pokroviteljstvom Izaslanstva EU u BiH – priopćeno je iz Vlade HNŽ.

OGLASI

Loading