Select Page

U Zapadnohercegovačkoj županiji tvrtku želi otvoriti 58 novih poduzetnika

U Zapadnohercegovačkoj županiji tvrtku želi otvoriti 58 novih poduzetnika

Da u Zapadnohercegovačkoj županiji postoji velik broj mladih ljudi s poslovnim idejama, željom za otvaranjem vlastite tvrtke i pokretanjem posla, pokazao je natječaj Javne ustanove Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije ‘Herag’, piše Večernji list BiH. Tako se na natječaj fonda za pomoć malom i srednjem poduzetništvu u iznosu od 60.000 eura, koji je HERAG osigurao kroz projekt “Home grown business”, javilo čak 58 potencijalno novih poduzetnika. Iako su ideje stizale iz sve četiri općine Zapadnohercegovačke županije, najviše prijava imala je općina Posušje.

Novčana potpora

Radi se uglavnom o mladim ljudima koji imaju ideju, viziju te žele pokrenuti vlastitu proizvodnju i pomoći gospodarskom razvoju ove županije. Budući da su sredstva za pomoć malom i srednjem poduzetništvu kroz projekt “Home grown business” ograničena, HERAG će u pokretanju posla pomoći šesnaest poduzetnika iz sve četiri općine Zapadnohercegovačke županije. Prema riječima Ivana Jelčića, ravnatelja Javne ustanove Razvojna agencija ZHŽ – HERAG, prednost na natječaju su imali oni koji otvaraju novu tvrtku, odnosno oni koji planiraju proizvodne djelatnosti.

Naime, cilj je dati potporu najkreativnijim i poslovnim idejama koje imaju veliki potencijal za uspjeh na našem i tržištu izvan BiH. Tako će među šesnaest novih poduzetnika priliku dobiti i dva inovatora, koji planiraju proizvodnju novih proizvoda koji se ne mogu naći na našem tržištu. ” Među onima koji su prošli na natječaju fonda za pomoć malom i srednjem poduzetništvu imamo i dvojicu inovatora, od kojih je jedan izmislio trajnu osnovu za saće za pčele i planira pokrenuti proizvodnju, dok je drugi izmislio četverokomorne profile koji su također novost na našem tržištu”, navodi Jelčić.

Potpisivanje ugovora

Priliku će dobiti i proizvođači kozjeg sira, suvenira od maslinovog drveta, džemova, dizajnerskih majica, kozmetike, kao i Agencija za savjetovanje. Prema Jelčićevim riječima, fond za pomoć malom i srednjem poduzetništvu u iznosu od 60.000 eura će biti podijeljen na dvije skupine poduzetnika. Tako će 30 tisuća eura biti raspodijeljeno na deset novih poduzetnika, koji će u pokretanju posla imati svu potrebnu potporu 22 mentora koje je angažirao HERAG, ali u pokretanju posla neće koristiti infrastrukturu poslovnog inkubatora koji je nedavno otvoren u Ljubuškom.

Preostalih 30 tisuća eura bit će raspodijeljeno na šest poduzetnika koji će ući u poslovni inkubator. “Poduzetnici koji uđu u inkubator moći će četiri mjeseca koristiti svu infrastrukturu ovog objekta besplatno, te će uz to dobiti i novčanu potporu za pokretanje posla. Također, i njima je na raspolaganju naša mreža mentora”, kaže Jelčić. Ističe kako će HERAG nastojati na sve načine pomoći da ideje, koje su uistinu dobre, uspiju te da se probiju na tržište.

Kada je riječ o novčanim sredstvima, svih 16 poduzetnika će potpisati ugovor s predstavnicima HERAG-a u kojem će biti definiran način i dinamika isplate, kao i kontrola utroška sredstava. “Sredstva će se morati pravdati. Da bi uopće prošli na natječaju, kandidati za pokretanje tvrtki su u poslovnoj ideji trebali dostaviti i financijski plan, odnosno 
plan utroška sredstava”, kaže Jelčić. On je ovom prilikom istaknuo i kako će HERAG nastojati i ubuduće aplicirati na slične projekte kako bi pomogli mladima u pokretanju poslova.

Pomoć malom i srednjem poduzetništvu obećao je i Martin Schieder, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Izaslanstvu EU u BiH koji je prilikom otvaranja poslovnog inkubatora kazao kako se u budućnosti može očekivati potpora u vrijednosti 13 milijuna eura.

abcportal.info

OGLASI

Loading