Select Page

Uz Borjanu Krišto, Hrvatima dva ministarstva, četiri zamjenika

Uz Borjanu Krišto, Hrvatima dva ministarstva, četiri zamjenika

Poznato je nekoliko imena za koja se nagovještava kako će se naći u novome sazivu Vijeća ministara BiH koje će predvoditi Borjana Krišto, a definitivno je pak postalo poznato koji će resori pripasti bošnjačkoj, srpskoj odnosno hrvatskoj “reprezentaciji”. Riječ je uglavnom o istome ili sličnom rasporedu kao što je to bio slučaj u odlazećem sazivu, no pri tome je došlo do određenih “poremećaja” koji su posve logični s obzirom na to da je raspodjela dužnosti rangirana po značenju pojedinih pozicija i resora. Tek će nakon njezine potvrde u državnom Predsjedništvu BiH početi teći rokovi za izbor novoga saziva ove institucije, piše Večernji list BiH.

Ustupak “osmorki”

Nakon sastanka održanog u istočnom Sarajevu ostalo je nepoznato tek kome će iz Republike Srpske u koaliciji koju predvodi SNSD Milorada Dodika pripasti resor za ljudska prava i izbjeglice, koji se redovito nalazi na dnu političkih želja. Uz predsjedateljicu Borjanu Krišto, HDZ BiH dobit će dva ministarska i četiri zamjenička mjesta. Riječ je o resorima pravosuđa te civilnih poslova, gdje će ova stranka imati ministre, dok će u četiri resora imati zamjeničke pozicije. Riječ je o Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, zatim sigurnosti te Ministarstvu obrane, gdje jedino uz ministra postoje i dvojica zamjenika. Još će u vanjskim poslovima Hrvati imati zamjeničku poziciju. Tako je HDZ BiH odustao od nepisanog pravila koje su do sada koristile stranke koje su imale i predsjedatelja Vijeća ministara – preuzimanja triju resora. Probošnjački politički blok dobiva tri resora. Kao što je i najavljivano, to je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, zatim Ministarstvo obrane, koje je kontrolirao i odlazeći bošnjački politički savez. Resor prometa i veza također ide koaliciji ovih stranaka. SNSD će imati pod “nadzorom” Ministarstvo financija i riznice. Njima će pripasti i resor sigurnosti koji je do sada imao SDA. Ovoj stranci ide i resor vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Njihovi zamjenici su u resorima civilnih poslova, obrani te prometu i vezama. Do sada se u raznim političkim kuloarima spominju imena Zorana Tegeltije kao ministra financija, Staše Košarca na čelu vanjske trgovine, a Elmedina Konakovića u vanjskim poslovima. Sljedeći korak u potvrdi Vijeća ministara dodjela je mandata za njegovo sastavljanje kandidatkinji HDZ-a BiH Borjani Krišto. Srpska članica i predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je kako će sljedećih dana biti zakazana posebna sjednica Predsjedništva na kojoj će biti predložena Krišto za čelnu poziciju Vijeća ministara BiH. Ona je izjavila da su provjere, koje se vrše u skladu sa zakonom, završene i sada se prijedlog upućuje u Predsjedništvo BiH. Dodala je da ne može prejudicirati, ali da, prema onome što pokazuje sporazum koji su potpisale političke stranke, očekuje da će postojati suglasnost najmanje dvaju od triju članova u okviru Predsjedništva BiH. Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma BiH Nebojša Radmanović rekao je ranije kako Kolegij očekuje da bi oko 20. prosinca mogao dobiti mišljenje Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedateljice Vijeća ministara. – Potpuno smo spremni, u skladu s ranijim opredjeljenjima i poslovnikom, u roku od tri dana održati sjednicu kako bismo odlučivali o predsjedateljici Vijeća ministara – istaknuo je Radmanović. Srpska članica Predsjedništva BiH navela je kako očekuje da se gotovo istodobno donese proračun za 2023.

MVP Konakoviću

Nakon što bude imenovana predsjedateljica Vijeća ministara, stranke će dostaviti imena kandidata koji će onda ići na provjeru Središnjem izbornom povjerenstvu, SIPA-i i drugim agencijama po istoj proceduri kako je to izvedeno za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH. U skladu s Ustavom BiH, predsjedateljica Vijeća ministara najkasnije u roku od 35 dana od dana kada Zastupnički dom potvrdi njezino imenovanje imenuje ministre i zamjenike ministara te traži od Zastupničkog doma potvrdu imenovanja. Kako sada stvari stoje, vjerojatno će novi saziv Vijeća ministara biti imenovan tijekom siječnja. Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković ne očekuje nikakve zastoje u procesu formiranja Vijeća ministara BiH, a po njegovu mišljenju, to će se dogoditi u sljedećih nekoliko tjedana. Konaković navodi da je Narod i pravda stranka koja je na svim razinama napravila kompromise sa svojim partnerima, počevši od lokalnih izbora u Sarajevu, preko Sarajevske županije, u kojoj je podržala premijera iz Naše stranke, FBiH, u kojoj je pravila određene načelne sporazume i dogovore, a na razini države postoji načelni dogovor da ima pravo birati prva. – Vjerojatno ćemo se opredijeliti za Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali to je procedura koja se tek treba dogoditi, koja treba proći tijela Naroda i pravde, da se potvrdi na “osmorki”. Taj proces još nije u cijelosti finaliziran – dodao je Konaković.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading