Select Page

Već smo ušli u četvrti val, u listopadu vrhunac pandemije

Već smo ušli u četvrti val, u listopadu vrhunac pandemije

Brojke novozaraženih rastu u Bosni i Hercegovini. I nadležni kažu da smo ušli u četvrti val pandemije. Vrhunac se, kažu, očekuje u listopadu. Zato nadležni apeliraju na cjepljenje. “Ovo je krajnji trenutak za cjepljenje da bi se izbjegle teže posljedice”, poručuju nadležni, javlja BHRT.

Bilježimo drastičan skok zaraženih u ovom tjednu. U ponedjeljak smo imali 45, a već prošlog dana 241 novozaraženu osobu. Osim nepoštivanja postojećih mjera, razlog za to je i povratak bh. građana s godišnjih odmora. Nadležni govore koliko će se to odraziti na cjelokupnu situaciju.

“To već sada doprinosi, a vrhunac tog doprinosa vidjet ćemo kroz naredna tri-četiri tjedna. Vrhunac ovoga vala mogao bi biti deseti mjesec ove godine”, kaže epidemiologinja Andrea Jurić, javlja BHRT

“Već danas smo na oko 35 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, dok smo na početku tjedna bili na 20, to je značajan porast, pogotovo se bilježi u HNŽ koji ima sedmodevnu incidensu na 100 slučajeva na 100.000 stanovnika i možemo reći da smo ušli u četvrti val panedmije”, ističe Mia Blažević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Novi val donosi i nove epidemiološke mjere. Zavod za javno zdravstvo priprema set mjera koji će donijeti županije u skladu sa epidemiološkom situacijom. O lokdaunu, tvrde, ne razmišljaju jer se nije pokazao kao najbolje rješenja za našu državu.

“Razmišljamo i o drugim stvarima, nekim obligacijama koje bi osobe imale ukoliko idu na određena mjesta poput kazališta, kina, većih skupova ili prisustvovanja nastave na fakultetima i to ćemo sve u narednih 15 dana izanalizirati”, kaže pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

“Jako je važno da mjere budu donesene u pravcu poboljšanja epidemiološke situacije odnosno da ustanovimo razlog pogoršanja, ako je u pitanju nepoštivanje mjera moramo pojačati kontrolu, uvođenje dodatnih epidemioloških mjera neće dati rezultate jer se ne poštuju postojeće”, naglašava direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković. 

Da se rast broja zaraženih zaustavi rješenje je u cijepljenju. Iako ima izuzetaka od pravila – da se cijepljeni mogu zaraziti, stručnjaci pojašnjavaju: To se događa između primljenih doza jer organizam nije uspio razviti imunutet, za što mu treba najmanje mjesec dana. Napominju, sada je posljednji trenutak za cijepljenje da bi se izbjegle teže kliničke slike u četvrtom valu.

VL

OGLASI

Loading