Select Page

„Vitezovi i(li) zločinci“: Memoarsko – dokumentacijska knjiga posvećena istini

„Vitezovi i(li) zločinci“: Memoarsko – dokumentacijska knjiga posvećena istini

Knjiga pod naslovom „Vitezovi i(li) zločinci“ autora Blaška Lovrića Baje predstavljena je u subotu večer u kinodvorani Posušje. „Knjigom sam tražio istinu, jer očekivao sam da će tu istinu netko drugi ispričati. No, to se godinama nije realiziralo. Jedna knjiga je o ratištu na području Brčkog izdana, ali nije bila odraz stvarnog i objektivnog stanja na terenu, nego nekakva promocija određenih ljudi. Ja sam smatrao da treba priliku i da treba spomenuti i one koji nisu bili zapovjednici, a koji su svojim sudjelovanjem u ratu dali doprinos današnjoj slobodi. Ako već ovo možemo nazvati slobodom. Samim zadržavanjem i obranom naših mjesta, možemo govoriti o slobodi koju su nam donijeli obični borci koji nisu nikada tražili zadovoljštinu. Po meni je bio red da se ti ljudi spomenu u ovoj knjizi. Volio bi da još netko napiše knjigu koja će obuhvatiti cijelu istinu i koja će obuhvatiti kompletnu istinu i spomenuti sve borce koji zaslužili makar spomen“, kazao je Blaško Lovrić Baja.

„Mi smo a području Distrikta Brčko stalno imali ratovanje. Moramo spomenuti o stradanju 8. Svibnja 1992. Godine na području Gornjih i Donjih Laništa gdje je masakrirano 33 civila tza koje nikada nitko nije procesuiran. Imamo osvajanje Cerika i Bukvika, srpskih mjesta koji su nam prekidali komunikaciju s Tuzlom. Bez tih mjesta bi bismo bili odsječeni od svijeta i brzo bi pali. To su bile značajne akcije. Događanja na području šeste bojne su također bila važna. To su bila područja ulica Gornjih i Donjih Ušića i Vitanovića gdje su se vodile ogorčene borbe dva mjeseca. To je bilo izgubljeno, ali dali smo maksimum i vezali dosta srpskih snaga za to. Nakon 1992. godine okosnicu svojih napada prebacuju na područje Boderišta i proširenje koridora. Ja bi Boderište posmatrao i na još jedan način, a to je na način zahvale jer mi sada imamo Brčko Distrikt. U suštini, da je palo Boderište koje je izuzetno važna visinska kota, izgubili bi više od pedeset posto teritorija Distrikta Brčko. Da su Srbi kontrolirali više od pedeset posto teritorija Distrikta Brško, onda vjerojatno ne bi živjeli u Distriktu, nego bi bili još raseljeniji jer bi živjeli u Republici Srpskoj“, kazao je Lovrić govoreći o ratu na području Brčkog i njegovim posljedicama.

Knjiga je dostavljena u državni dokumentacijski arhiv domovinskog rata Republike Hrvatske. Pomoćnik Ante Nazora, povjesničar Tomislav Šulj ju je uvrstio u knjigu memoarsko dokumentacijskog karaktera, čime je izravno prihvatio da knjiga ima dokumentacijsku vrijednost. „Za mene ovo puno znači. Prije svega znači da knjiga nije šund. To je osnova svega. Kada knjiga dobije takvu klasifikaciju, znači da knjiga ima neku vrijednost. Ne znam da ijedna knjiga iz Posavine ima takvu klasifikaciju. To znači da ova knjiga može poslužiti kao temelj za buduće tekstove o domovinskom ratu i za buduće analize. Ova knjiga sada može poslužiti kao temelj za daljnja istraživanja“, kazao je Lovrić.

Organizator posuškog predstavljanja knjige „Vitezovi i(li) zločinci“ organizirala je Udruga branitelja i invalida Domovinskog rata liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Posušje. U ime organizatora Mario Karamatić je bio domaćin autoru i knjizi. „Stvar je da u Posavini kruži dominantna priča da je Hercegovina izdala Posavinu. U Hercegovini se pak vrlo malo zna o ratu u Posavini. No, mi smo svi bili jedno u ratu. Istinu o ratu najbolje mogu kazati oni koji su sudjelovali u ratu. Zato mi je drago da jedan od ratnih zapovjednika u Posavini može predstaviti knjigu u Hercegovini. Posebno mi je drago što je to u mojem Posušju. Drago mi je da branitelji zadržavaju komunikaciju. Nas povezuje to što smo se borili za istu stvar i red je da ostanemo i jedno nakon rata. Red je da se u Hercegovini čuje glas Posavine i da se u Posavini čuje glas o Hercegovini. Mislim da ne postoji narod kao što su Hrvati kada je u pitanju nevolja. Kada su bile poplave, potresi, rat… mi pomažemo jedni drugima. No, kada sve to stane, onda mi jedni drugima ne valjamo. Ovo je jedan mali korak da premostimo razlike i da vratimo duh zajedništva koji mora biti prisutan stalno, jer nas nema puno. Mi smo mali narod u usporedbi na milijarde drugih ljudi. No, moramo ostati jedna svijetla točka i u konačnici paziti jedni na druge“, kazao je Karamatić.

Inače, kada govorimo o legendama Domovinskog rata, onda je sigurno tu i ime Blaška Lovrića Baje. Bio je zapovjednik HOS-a u Brčkom, dva puta je ranjen, zaustavio je srpsku ofenzivu na Boderištima i presjekao im koridor. U ono vrijeme u Posavini se pjevao bećarac. „Past će SAO Krajina, ide bojna Bajina.“

Radioposusje.ba (Z. Pišković)

OGLASI

Loading