Select Page

ZBOG SKANDALOZNIH POTEZA IZ SIP-A: HNS pozvao MEĐUNARODNE INSTITUCIJE da reagiraju

ZBOG SKANDALOZNIH POTEZA IZ SIP-A: HNS pozvao MEĐUNARODNE INSTITUCIJE da reagiraju

Hrvatski narodni sabor BiH oglasio se zbog neregularnosti vezanih za izborni proces, prije svega u općini Gornji Vakuf – Uskoplje gdje je na djelu pokušaj teške izborne krađe u korist kandidata za načelnika iz redova SDA.

Priopćenje Ureda za informiranje HNS-a prenosimo u cijelosti:

Službeno okončanje izbornog procesa vezanog za nedavno održane lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, nažalost, u praksi je pokazalo sve ono na što kao krovna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini mjesecima već upozoravamo.

Najbrutalnija izborna manipulacija s naznakama teškog kaznenog djela trenutno se događa u Gornjem Vakufu/Uskoplju gdje se u trenutku ogromnog smanjivanja razlike između bošnjačkog i hrvatskog kandidata za načelničko mjesto naprasito prestalo brojati pridošle glasove poštom. Za takvo što iz SIP-a BiH nisu dali nikakvo zakonski utemeljeno objašnjenje.

Stranka demokratske akcije (SDA) je u ovoj općini krenula sa slavljem dva dana prije službene potvrde od strane SIP-a BiH kada je razlika s prvotnih 846 glasova došla na svega 130. Postavljamo pitanje kako OO SDA ima informacije jedne institucije koja u tome trenutku proces prebrojavanja još uvijek obavlja?

Pored ove općine, na djelu je čitav niz manipulacija i u drugim općinama poput Srebrenika, Kalesije, Teslića i niza drugih općina koje imaju pritužbe na ovakav način rada ove institucije.

Izborni procesi su demokratski mehanizam da biramo svoje predstavnike. Ukoliko će nadležna institucija za provođenje i nadgledanje izbornog procesa nasilno mijenjati naš izbor, onda de facto i de iure nismo ništa drugo nego društvo diktature i tiranije gdje će određene politike svojim utjecajem postavljati onoga tko im politički i/ili nacionalno odgovara.

Slična stvar se događa i u Travniku gdje se vrši politički pritisak, kada u trenutku jedne tragedije i smrtnog slučaja kandidata za načelnika, pojedinci šalju poruke kojima je cjelokupna javnost mogla posvjedočiti.

Pozivamo sve političke stranke i opcije, bez obzira na nacionalni predznak ili političku pripadnost, da snažno djelujemo u borbi protiv svih neregularnosti ovog nelegalnog i nezakonskog tijela koje ruši demokratski poredak i izbornu volju stanovnika ove zemlje.

Također, pozivamo nadležne pravosudne institucije da se uključe u ovaj krajnje netransparentan, nedemokratski i nezakonski izborni proces i pokažu pravnu državu na djelu. Uz institucije naše zemlje, pozivamo i očekujemo snažno djelovanje institucija EU i njihovog predstavništva u našoj zemlji, veleposlanstva SDA, kao i međunarodnih institucija poput OHR-a, OESS-a.

Hrvatski narodni sabor (HNS) jasno i nedvosmisleno poručuje kako ćemo iskoristiti svaki pravni mehanizam i lijek u borbi protiv rušenja demokratske izborne volje u Bosni i Hercegovini. Ovi lokalni izbori nisu ništa drugo nego probni balon ovakvog nelegalnog SIP-a BiH za procese Općih izbora 2022. godine kada, već sada, bošnjačka politika najavljuje rušenje konstitutivnosti hrvatskog naroda na svim razinama i izbacivanje legitimnih predstavnika našeg naroda.

Vecernji. ba

OGLASI

Loading