Select Page

Počela montaža budućeg kolnika Pelješkog mosta

Počela montaža budućeg kolnika Pelješkog mosta

Gradilište Pelješkog mosta ovih dana iznimno je živo. Za razliku od ostalih gradilišta koja trpe posljedice koronakrize, u Komarni i Brijesti kineski radnici tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC) na salivene stupove budućeg mosta koji strše iz mora postavljaju rasponsku konstrukciju po kojoj će se moći prometovati već od 31. srpnja 2021. godine, ako ne bude značajnijih problema u dovozu materijala za gradnju iz Kine.

Riječ je o baznom segmentu kolničke konstrukcije dugom deset, a širokom oko 23 metra, ukupne težine 250 tona, koji je s konstruktivnim elementima krajem veljače brodom dopremljen iz Kine. Stupovi na koje se postavlja konstrukcija visoki su 55 metara kako bi osigurali slobodan plovni koridor prema Neumu, pa tako visoki izgledaju još grandioznije usred Neretvanskog kanala.

Prema planovima, prvi putnici preko Pelješkog mosta trebali bi prijeći krajem srpnja iduće godine. Tako su rekli investitori Hrvatske ceste i kineski izvođači radova, državna tvrtka CRBC, na samom početku izvođenja radova u srpnju 2018., kad je prihvaćen zadani rok za dovršetak radova od 36 mjeseci. Vjerojatno bi tako i bilo da se nije dogodila koronakriza u Kini, gdje su tvornice koje proizvode čelične konstrukcije za most mjesecima bile zatvorene.

Sada je realno za očekivati da bi se taj rok mogao produžiti za nekoliko mjeseci, no o tome nitko na terenu ne želi špekulirati.

Naime, tvornice u Kini su počele raditi i u tijeku je proizvodnja 47 čeličnih blokova za rasponsku konstrukciju teških oko 200 tona, koji bi za oko tri mjeseca, ako ne bude nepredviđenih okolnosti vezanih uz pandemiju koronavirusa, trebali stići u Luku Ploče.
 

U tvrtki CRBC, čiji radnici grade most, nadaju se da do značajnijih zastoja ne bi trebalo doći jer su kineske čeličane koje izrađuju elemente za rasponsku konstrukciju u punom pogonu.

Ne očekuju se ni problemi sa zdravstvenim stanjem radnika na terenu jer se 600 Kineza pridržava strogih uputa epidemiološke službe.

Za razliku od Pelješkog mosta, koji se radi od jeseni 2018., radovi na pristupnim cestama startali su tek potkraj prošle godine.

Neposredno preko puta gradilišta mosta radi se čvor Duboka, dok je na pelješkoj strani najzahtjevniji objekt tunel Debeli brijeg ukupne dužine 2467 metara, koji se nastavlja na dionicu ceste koja vodi od izlaska s mosta prema Stonu (Duboka – Sparagovići/Zaradeže).

Na ovom gradilištu u Dančanju angažirano je stotinjak radnika, a vrijednost radova je 478,3 milijuna kuna bez PDV-a.

Tako bi se ova zahtjevna dionica pelješke ceste dovršila u kolovozu 2022., dakle godinu dana nakon planiranog roka za dovršetak samoga pelješkog mosta. Dok bi se stonska obilaznica, trebala završiti u ožujku 2022., odnosno osam mjeseci nakon planiranog roka dovršetka pelješkog mosta 31. srpnja 2021.

Abcportal.info

OGLASI

Loading