Select Page

Inovativna rješenja s Open Data Hackatona imat će vrlo brzo praktičnu primjenu u zdravstvu

Inovativna rješenja s Open Data Hackatona imat će vrlo brzo praktičnu primjenu u zdravstvu

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) otvorila je prijave za sudjelovanje na dvodnevnom natjecanju Open Data Hackathon koje će se održati 27. i 28. rujna u Zagrebačkom inovacijskom centru (Zicer). Od studenata, inovativnih pojedinaca, timova i startup tvrtki Hamag-Bicro traži inovativna rješenja za korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora iz četiri tematska područja: promet i mobilnost, zdravlje i kvaliteta života, okoliš i energija te pametni turizam. Prijave su otvorene do 18. rujna na službenim stranicama Agencije, a više o natjecanju rekao nam je Mate Kovač, v.d. ravnatelja Sektora za razvoj i podršku korisnicima Hamag-Bicroa.

Što sudionici mogu očekivati na ovogodišnjem natjecanju Open Data Hackathon? Nakon natjecanja slijedi i već dobro poznati Leap Summit?

Sudionici Open Data Hackathona imat će priliku pokazati svoja te usvojiti dodatna znanja i vještine potrebne za uspješnu izradu poslovnih rješenja korištenjem otvorenih podataka. Također, moći će koristiti napredne tehnologije uz podršku mentora koji su stručnjaci u tematskim područjima hackathona – Zdravlje i kvaliteta života, Promet i mobilnost, Okoliš i energija te Pametni turizam.

Treba posebno istaknuti da će šest najboljih timova imati priliku javno predstaviti svoj projekt pred potencijalnim investitorima na velikoj međunarodnoj konferenciji Leap Summit u Zagrebu koja se održava neposredno nakon Open Data Hackathona.

Na konferenciji se očekuju sudionici iz više od 40 zemalja svijeta koja će se ove godine održati u nešto izmijenjenom obliku zbog epidemiološke situacije. Vjerujemo kako je ovo odlična prilika za sve natjecatelje, osobito ako uzmemo u obzir da je pandemija smanjila mogućnost networkinga, kao i prilika za prezentaciju inovativnih ideja potencijalnim investitorima.

Prijaviti se mogu timovi, studenti, inovativni pojedinci i startup tvrtke koje su registrirane manje od godinu dana. Zbog trenutačne epidemiološke situacije, kao i zbog zaštite svih sudionika, Open Dana Hackathon održat će se online, putem Zooma. Krajnji cilj događanja je stvoriti idejni dizajn nekog informacijskog rješenja ili razviti ideju za rješenje temeljeno na informacijama koje će omogućiti bolju promociju i vizualizaciju otvorenih podataka u gospodarstvu i poduzetništvu. Time će Hamag-Bicro dobiti uvid u vrste otvorenih podataka koje postoje u Hrvatskoj i pregled nedostataka koje postoje u sustavu pristupa otvorenim podacima, što će poslužiti kao polazna točka za njegovo unapređenje u budućnosti. S druge strane, mladi inovatori i poduzetnici dobit će mogućnost da osmisle neko rješenje, prezentiraju ga, besplatno promoviraju i ostvare pristup budućem financiranju i plasiranju svog proizvoda izvan Hrvatske.

Zanimljiva su i odabrana tematska područja. Koliko je aktualna situacija uzrokovana pandemijom na to utjecala, očekujete li da će se neka od rješenja primjenjivati?

Situacija uzrokovana pandemijom Covid-19 svakako je imala velik utjecaj na odabir konačnih tematskih područja na kojima smo se fokusirali, bilo da se radi o područjima pogođenima njome, kao što su turizam i promet ili o područjima na koja će biti stavljen veći naglasak u budućem razvoju čovječanstva kao što je zaštita okoliša i energija, a osobito na temu zdravlje i kvaliteta života jer su upravo zdravstveni sustavi diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj, najviše izloženi dodatnim opterećenjima prouzrokovanim pandemijom koronavirusa. Očekujemo da će dio ideja ili inovativnih rješenja u sklopu hackathona imati praktičnu primjenu u zdravstvenim sustavima odmah nakon događaja, uz suradnju i ostalih dionika iz javnog sektora.

Prije nekoliko mjeseci na online ceremoniji među pobjedničkim projektima hackathona #EuvsVirus Europske komisije, istaknulo se nekoliko hrvatskih timova, a upravo se Hamag Bicro uključio u organizaciju.

Hamag-Bicro kao vodeća agencija u Hrvatskoj za podršku poslovanju poduzetnika nastoji iskoristiti sve prilike i mogućnosti u sklopu kojih može pružiti podršku mikro, malim i srednjim poduzetnicima u njihovu poslovanju. Takva prilika bila je i hackathon EUvsVirus s više od 20.000 natjecatelja, koji je organizirala Europska komisija i na kojem je bilo više natjecatelja iz Hrvatske.

U sklopu pripreme i promocije ovog događaja uloga Hamag-Bicroa bila je na nacionalnoj razini promovirati cijeli događaj i učiniti ga što prepoznatljivim ciljanoj publici u Hrvatskoj, kako bismo motivirali poduzetnike i pojedince da pokažu kako se i u Hrvatskoj mogu razvijati kvalitetna informacijsko tehnološka rješenja koja mogu svoju primjenu naći na međunarodnim tržištima.

Nekoliko natjecatelja iz Hrvatske ušlo je u samu završnicu hackathona, odnosno u finale po tematskim područjima. Matchathon je predstavljao dodatnu mogućnost za prijavitelje jer su imali priliku svoja rješenja predstaviti izravno pred potencijalnim investitorima iz cijele EU, čemu u prilog govori i podatak da je sklopljeno 2235 partnerstava između prijavitelja i investitora. Ovakvi događaji osobito su dobra prilika za sve startup tvrtke koje imaju puno teži pristup izvorima financiranja u odnosu na ostala poduzeća jer imaju mogućnost neposrednog kontakta s investitorima.

Koliki je po Vama stupanj digitalizacije gospodarstva u Hrvatskoj?

Hrvatsko gospodarstvo nastoji uhvatiti korak s drugim zemljama koje imaju veću razinu digitalizacije i smatram kako EU fondovi i novi EU recovery plan, odnosno plan oporavka, predstavljaju jednu od mogućnosti kako povećati digitalizaciju hrvatskoga gospodarstva.

Pandemija Covid-19 utjecala je na ubrzanje procesa digitalizacije kako gospodarstva tako i javne uprave i može se reći kako od svih negativnosti koje je prouzročila ima i jedna pozitivna stvar, a to je ubrzanje digitalizacije i online poslovanja kako hrvatskog tako i europskoga gospodarstva. Vjerujemo kako će i Open Data Hackathon pridonijeti upravo tom procesu.

Kako ocjenjujete hrvatsku startup scenu?

Puno je faktora koji utječu na davanje ukupnog presjeka hrvatske startup scene, međutim generalno se može reći kako startup tvrtke u Hrvatskoj doživljavaju rast iz godine u godinu jer je Hrvatska dio EU i pripada unutarnjem tržištu Europske unije od 500 milijuna ljudi, stoga i mi, kao Agencija usmjerena razvoju poduzetništva, nastojimo ojačati javne kapacitete koji stoje na usluzi startup poduzećima, tu prije svega mislim na poduzetničke potporne institucije (PPI) kojih u Hrvatskoj ima više od 180.

Kroz naš rad susreli smo se s nizom kvalitetnih pojedinaca. Kroz drugu fazu projekta BOND – Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije želimo podići razinu znanja i vještina koji posjeduju PPI-jevi te osigurati njihovu istu razinu usluge prema malim i srednjim poduzetnicima, pa tako i startupovima diljem Hrvatske.

O potencijalu ICT sektora govori podatak da je Hamag-Bicro kroz javni poziv Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) dosad ugovorio 1148 projekata ukupne vrijednosti 775.122,09 kuna. Interes za razvojem ICT-a u Hrvatskoj postoji, moramo i u budućnosti jačati njegove potencijale jer predstavlja jedan od najbrže rastućih sektora gospodarstva.

Poslovni. Hr

OGLASI

Loading