Select Page

LJUBICA MARIĆ: Stažiranje u Europskom parlamentu je vrlo vrijedno iskustvo

LJUBICA MARIĆ: Stažiranje u Europskom parlamentu je vrlo vrijedno iskustvo

Stažiranje u Europskom parlamentu, jedinom izravno izabranom tijelu Europske unije, prava je prilika mladim ljudima za proširenje stečena znanja, te da kroz upoznavanja rada Europskog parlamenta steknu vrijedno iskustvo u međunarodnoj politici.

Interes za stažiranje u uredu nekog od hrvatskih zastupnika je vrlo velik, i tek rijetkima se ostvari ta želja. Prema nekim podacima za svako mjesto stažiste u prosjeku se natječe 20 kandidata, a izabran bude tek jedan od njih. Jedna od „sretnika“ bila je Posušanka Ljubica Marić koja se nedavno vratila s jednomjesečnog stažiranja u uredu Dubravke Šujice – zastupnice iz redova HDZ-a.

Kako si došla na ideju da se prijaviš za stažiranje u europskom uredu hrvatske eurozastupnice Dubravke Šuice?
Stažiranje u Europskom parlamentu, jedinom izravno izabranom tijelu Europske unije, izuzetna je prilika mladim, ambicioznim ljudima za utvrđivanje stečenih, kao i stjecanje novih znanja, usavršavanje službenih jezika Europske unije, te da kroz upoznavanja rada Europskog parlamenta steknu vrijedno iskustvo u međunarodnoj politici. Tome cilju sam težila od samog upisivanja fakulteta Politologije na Sveučilištu u Mostaru te sam nakon magisterija čekala najbolji trenutak da se više angažiram oko apliciranja kako bi ostvarila svoj životni san, koji se hvala Bogu ostvario kada sam dobila odgovor na moju prijavu, da ću stažirati u uredu eurozastupnice Dubravke Šuice, voditeljice hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu i zasigurno jedne od najaktivnijih zastupnica u istome.

Možeš li nam opisati kako je započinjao i završavao tvoj radni dan? Koje su bile tvoje aktivnosti, kao stažista?
Službeno je radno vrijeme uglavnom od 9 do 18 sati, a neslužbeno mnogo duže. Moram priznati da sam svaki dan radila po dvanaest sati, i to mi uopće nije predstavljao problem, jer dan jednostavno prebrzo prođe kada nemaš vremena razmišljati o satima, nego samo o onome što je tebi taj dan predodređeno i cilju koji moraš ostvariti. U našem uredu smo uglavnom imali tjedne i dnevne radne sastanke na kojima su asistenti pregledavajući raspored obaveza eurozastupnice Dubravke Šuice dodjeljivali svakome od nas radne zadatke za nastupe na odborima, radnim grupama, konferencijama ili plenarnim sjednicama na način da svatko ima obavezu dati svoj doprinos i ispuniti ono što se od njega očekuje. Aktivnosti mene kao stažistice su bile raznolike, počevši od pitanja upućenih Europskoj komisiji ili nekoj drugoj europskoj instituciji, različitih istraživanja za zastupnicu Dubravku Šuicu u Europskom parlamentu, uključujući istraživanja u područjima pojedinih politika, angažmana na projektima, sastavljanja brifinga za medijske nastupe, suradnje sa lokalnim uredima u Zagrebu i Dubrovniku, uključujući podršku asistentima pri organizaciji putovanja zastupnice u Republici Hrvatskoj i šire, kao i suradnje sa akreditiranim asistentima i stažistima EPP (Europske Pučke Stranke), informiranja javnosti i medija putem web stranica i društvenih mreža pisanjem priopćenja za javnost, izrade redovitih izvješća o radu i aktivnostima zastupnice, itd.

U široj javnosti prevladava mišljenje da EU parlamentarci primaju vrlo visoke plaće za malo rada. Sada kada si bila na licu mjesta, kakvo je tvoje stajalište glede toga?
Visinu plaća EU parlamentaraca ne bih posebno komentirala, iako se pitanje plaća komentira svakodnevno u javnosti, ali to i ne treba previše čuditi, jer kod nas je visoka stopa nezaposlenosti, a standard je takav kakav je – prilično skroman pa svaki bolje plaćeni rad izaziva razumljivu pozornost. Potrebno je naglasiti da zastupnici rade intenzivno šest dana u tjednu, da su, od toga, četiri dana po 12 sati u Parlamentu, a da su dva dana na terenu u Hrvatskoj – na okruglim stolovima, ili konferencijama. Uvjerila sam se da je riječ o poslu koji nosi teret odgovornosti, a iza njega stoje godine rada i uloženog znanja.

Što je stažiranje u Europskom parlamentu konkretno značilo za tebe?
Za mene ono predstavlja velik korak naprijed u svakom smislu, jer sve ono što sam tijekom stažiranja u Europskom parlamentu naučila i doživjela se ne može opisati riječima. Ono što pročitamo u knjigama ili medijima o načinu funkcioniranja Europskog parlamenta je samo kratki pregled svega onoga što osobu u radu očekuje. U svome radu sam stekla veliko iskustvo, uvid u rad i funkcioniranje europskih institucija, te približila i proširila sve ono znanje naučeno u teoriji na fakultetu. Ovdje bi posebno istaknula da je najvažnije tijekom stažiranja proširiti svoje kontakte i održavati ih u budućnosti, jer ljudi su ipak najveće bogatstvo.

IMG-20170307-WA0023

Osim hrvatskih eurozastupnika jesi li imala prilike upoznati zastupnike parlamenta drugih zemalja? Koje su njihove aktivnosti i kako rade?
Naravno, osim hrvatskih zastupnika imala sam priliku upoznati zastupnike drugih članica, ali i predsjednike raznih europskih institucija, nažalost samo kratko, zbog cjelodnevnih sastanaka, odbora i sjednica. Aktivnosti i područja djelovanja variraju od zastupnika do zastupnika, ali njihov intenzitet i angažman se ne razlikuje puno, on je ogroman. Ne bih mogla sada objektivno govoriti detaljnije, jer nisam boravila toliko s drugim zastupnicima. Radila sam uglavnom sa svojom mentoricom, eurozastupnicom Dubravkom Šuicom, koja je potpredsjednica AFET-a (Odbor za vanjske poslove), zamjenica DSEE-a (Izaslanstvo za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom), zamjenica ENVI-a (Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane), FEMM-a (Odbor za prava žena i jednakost spolova) i D-US-a (Izaslanstvo za odnose sa SAD-om) te mogu bez imalo razmišljanja reći da mi je iznimna čast bila imati ju za mentoricu s obzirom da je riječ prije svega o snažnoj, uspješnoj ženi, ali naravno i političarki, sa bogatom karijerom i iskustvom, od koje bi mnogi imali što naučiti, kao što sam i ja naučila. Ovom prilikom joj se srdačno zahvaljujem na ukazanoj prilici kao i njezinim asistenticama Luciji Prskalo, Karli Tadić, Ini Kranjčević te stažistici Antoniji Ćurdo, koje su divne i kvalitetne osobe, zbog kojih svoj rad u Europskom parlamentu neću nikada zaboraviti.

Pretpostavljamo da si imala jako malo slobodnog vremena. Kako si ga koristila?
Radnim danima, zbog intenzivnog rada nisam mogla biti izvan zgrade Europskog parlamenta. Ono malo slobodnog vremena koje sam imala, sam iskoristila za pauzu za kavu ili ručak, također u restoranu ili kafiću Europskog parlamenta, s obzirom da je za sam izlazak iz zgrade i ponovni ulazak potrebno dvadeset minuta. Kada ste u prilici biti dijelom rada Parlamenta, a pri tome uistinu želite tih mjesec dana boravka iskoristiti za stjecanje znanja i sklapanje osobnih kontakata, i nemate kada razmišljati o nekom slobodnom vremenu i kako ga provesti. Vikendi su mi bili slobodni, pa sam njih koristila za shopping, izlaske kao i razgledavanje prekrasnih gradova Bruxellesa, Brugga, Genta, Antwerpena, Amsterdama i Pariza sa asistentima i stažistima u Europskom parlamentu.

Da li bi se mogla vidjeti u trajnom angažmanu pri europskom parlamentu ili nekoj drugoj europskoj instituciji?
Sigurno da bi, jer sam doživjela neprocjenjivo iskustvo u profesionalnom i privatnom smislu tijekom stažiranja u Europskom parlamentu. To je životna prilika koja se ne odbija, jer svaka osoba se za kratak period u europskim institucijama nauči na sasvim drugi način rada od onoga što nam se pruža na našim prostorima. Treba također priznati da svaka osoba koja dobije priliku za trajni angažman u europskim institucijama mora biti spremna na puno rada, odricanja, stresa, itd.

Za one koji se još uvijek dvoje da li se prijaviti za stažiranje u Europskom parlamentu, što bi im poručila?
Nakon nezaboravnih mjesec dana u Bruxellesu te svega onoga što sam doživjela u svome radu u Europskom parlamentu, želim poručiti svim mladim i ambicioznim ljudima da bez ikakvoga straha odu na službene stranice EP-a, istraže programe stažiranja, izaberu onaj koji im najviše odgovara te pošalju svoju prijavu, jer stažiranje u Europskom parlamentu je prilika za izravan uvid i upoznavanje s radom parlamenta i zastupnika, za nadopunu stečenih znanja, usavršavanje jezika i upoznavanje s raznim ljudima, za stjecanje radne navike i motivacije za dalje. Sigurna sam da svi oni koji su imali priliku biti dijelom Europskog parlamenta dijele moje stajalište te šire pozitivne i ohrabrujuće poruke svima koji su u nedoumici.

Posušje.net

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading