Select Page

MOST zatražio vladu nacionalnog jedinstva

MOST zatražio vladu nacionalnog jedinstva

U srijedu su članovi MOST-a razgovarali međusobno, ali i s predstavnicima koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije. O odlukama koje su donijeli izvijestili su na konferenciji za medije.

O odlukama koje su danas donijeli predstavnici MOST-a izvijestili su na konferenciji za medije. Evo što je poručio Božo Petrov:

‘MOST je danas otvorio razgovore i s HDZ-om i s SDP-o, iz razloga što smatramo da Hrvatska u ovom trenutku treba jedinstvo. Mi smo na vrlo jednostavan način uspjeli prevladati bilo kakve podjele, iako smo po tom pitanju bili heterogeni to smo znali staviti sa strane jer je prioritet gospodarska situacija. Na takav način smo istupili i prema HDZ-u i SDP-u. Ono što očekujemo i od jednih i od drugih je da taj dio razumiju i prihvate i da se pokuša napraviti jedinstvena vlada i Domoljubne koalicije i Hrvatske raste i MOST-a s treće strane. To je jedini uvjet, jedini uvjet uz koji je moguć reformski paket mjera koje želimo napraviti.

Ako želite reforme u javnoj upravi trebate dvotrećinsku većinu. Sve drugo bi bila prevara birača s naše strane. Imamo birače koji su svjetonazorski lijevo, desno, ali i jedni i drugi nama su dali glas zahvaljujući onome što smo predstavljali, ideju da Hrvatska može ići naprijed i da je izuzetno potrebno jedinstvo. To tražimo i od HDZ-a i SDP-a. Smatramo da možemo biti moderator takvom jedinstvu, smatramo da oni mogu nakon 25 godina sjesti za stol, zaustaviti teške riječi i posvetiti Hrvatskoj barem iduće dvije godine.
Također, na tom zajedničkom sastanku definirali smo da će u idućem razdoblju biti proces usuglašavanja reformi, provodit ćemo ga neovisno, a nadam se da će kroz to vrijeme doći na kraju inicijativa i s jedne i druge strane koja će potvrditi da je ovo moguće. Nadam se da imamo razboritosti da prihvatimo ovo.

Treća stvar koju nisam rekao, to je da će nakon prve i druge faze biti definiranje mandatara vlade, mi nećemo odustati od reformi, znamo s čim smo krenuli i gdje nam je cilj. Od toga nećemo odustati. Danas smo iznijeli glavna načela, a od naših zahtjeva nećemo odustati. To će biti prvi uvjet, drugi je da svi zajedno sjednemo za stol, a nakon toga ćemo definirati mandatara vlade.

O mandatarima ćemo razgovarati kad se prve dvije faze zadovolje. Što se tiče toga kako su na to reagirali Milanović i Karamarko zamolio bih vas da to pitate njih’, rekao je Petrov.

Na pitanje što ako ih odbiju odgovorio je kako vjeruje da će biti dovoljno političke mudrosti i svjesnosti situacijom da se to neće dogoditi.

dnevnik.hr

OGLASI

Loading