Select Page

Napravljena lista sportova po kategorijama rizika opasnosti od širenja zaraze

Napravljena lista sportova po kategorijama rizika opasnosti od širenja zaraze

Talijansko ministarstvo sporta i Talijanski olimpijski odbor (CONI) napravili su listu sportova po kategorijama rizika opasnosti od širenja koronavirusa.

Obimna studija pod nazivom “Sport se sigurno pokreće” ima više od 400 stranica i nastala je u suradnji sa sveučilištem Politecnico di Torino.

Dokument donosi pregled razine rizika i mjera potrebnih za ponovno pokretanje u odnosu na svaku od 387 priznatih sportskih disciplina, uz preporuke Talijanskog sportskog medicinskog saveza (FMSI). Sadrži i listu od 387 sportskih disciplina koje su rangirane od 0 do 4 zavisno o riziku od infekcije Covid-19. Na skali rizika 0 predstavlja nepostojeći rizik, 1 slab, 2 srednji, 3 velik, a 4 visok rizik u odnosu na uvjete za treniranje, natjecanje i nazočnost javnosti. 

Kako se navodi, sportovi koji ne donose skoro nikakvu mogućnost širenja zaraze su jedrenje, plivanje na otvorenim vodama, golf i tenis.

Što se tiče tenisa, za njega su propisana i pravila, kojima se preporučuje da tenisači nose zaštitne naočale i rukavice, a da svaki igrač ima svoje loptice kod servisa. U kategorijama 0 i 1 su isključivo individualni sportovi, među kojima je atletika.

Međutim, pojedine atletske discipline rastu od nule za vrijeme treninga, do treće kategorije zbog broja sportaša u akciji., dok su primjerice skokovi uvršteni u četvrti razred zbog površine koja nije sanitarna.

Što se tiče kolektivnih sportova, najmanji rizik od širenja virusa ima vaterpolo, koji je u kategoriji dva, uz objašnjenje da se vaterpolo igra u kloriranoj vodi, koja može onesposobiti virus.

Nogomet je smješten u kategoriju tri, dok su ragbi, košarka, odbojka i rukomet u “najugroženijoj” četvrtoj kategoriji, kao i svi borilački sportovi. Navodi se da su u dvoranskim sportovima kontakti češći, prostor je manji, a za odbojku je specifično što se akcije odvijaju na mreži, gdje su sportaši veoma blizu jedni drugima. 

Za igrače u kolektivnim sportovima preporuka je da se testiraju 48 sati prije svakog meča, uz nošenje maski na klupama za rezervne igrače i dezinfekciju svih rekvizita. Ovaj dokument trebao bi pomoći talijanskoj Vladi u odlučivanju o ponovnom pokretanju sportskih natjecanja u zemlji u kojoj je od koronavirusa preminulo više od 27.000 osoba.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading