Select Page

Propao pokušaj SDP-a 
da Bošnjaci biraju 
Hrvate u Predsjedništvo

Propao pokušaj SDP-a 
da Bošnjaci biraju 
Hrvate u Predsjedništvo

Propao pokušaj SDP-a 
da Bošnjaci biraju 
Hrvate u PredsjedništvoNa sjednici kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH ponovno je zamjenik predsjedatelja Denis Bećirević inzistirao da se održi nastavak zajedničke sjednice oba doma državnog Parlamenta na kojoj bi se raspravljalo i odlučivalo oko amandmana na izmjene Ustava u slučaju Sejdić-Finci.

I ne samo da je inzistirao, kako doznaje Večernjak, nego je uvjetovao održavanje redovite sjednice Zastupničkog doma, sazivanjem zajedničke sjednice oba doma.

Ucjena Parlamenta

Naime, Bećirević je pokušao odgovornost politikantski prebaciti, a što je ova stranka već i ranije činila, na predsjedatelja Doma naroda državnoga Parlamenta Dragana Čovića. Proglasilo bi ga se krivim što su ‘propale europske reforme’, a to sve kako bi prikrili pokušaje da se pojednostavi način biranja članova Predsjedništva BiH i Doma naroda. Tako bi brojniji Bošnjaci mogli birati sve hrvatske predstavnike provodeći otvorenu hegemoniju nad ovim narodom.

Prijedlog se pojednostavljeno svodi na to da se umjesto navođenja kako se jedan Srbin bira u RS, a u FBiH Hrvat i Bošnjak, jednostavno stoji kako se dva člana biraju iz FBiH, a jedan iz RS-a. Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković i zamjenik Božo Ljubić su bili protiv Bećirevićevih ucjena.

Ljubić je u izjavi za Večernjak potvrdio kako je glasovao protiv. “Ne možemo mi kao Dom nalagati bilo komu drugome kako će se ponašati i kakve odluke donositi. U tome je suština postojanja dva doma državnog Parlamenta. Gospodin Bećirević je tražio da se održi nastavak zajedničke sjednice oba doma, jer je to bio dio rasprave na zajedničkoj sjednici koja nije završena.

Mi međutim ne možemo donositi odluku o sazivanju zajedničke sjednice. To može donositi samo zajednički kolegij oba doma”, rekao je Ljubić pojašnjavajući razloge odbijanja Bećirovićeve inicijative. Pri tome je pojasnio kako se radi o politikanstvu. “Mišljenja sam da bi stavljanje na dnevni red takve rasprave u predizborno vrijeme izazvalo još veće prijepore i podjele. Zato nije bilo racionalno uopće raspravljati o ovoj temi”, dodao je Ljubić.

Dva Bošnjaka

On smatra kako je SDP-ovo inzistiranje na amandmanima štetno za BiH. – Suštinski prigovor hrvatske strane odnosi se i na sadašnji ustroj i rješenja u BiH. Ne vjerujem da bi oni mogli dobiti potporu. Ali ako netko smatra da bi mogli proći, te ako je zbog toga predlagao stavljanje na dnevni red, onda se tu radi o vrlo zabrinjavajućoj situaciji. Ni formalno se ovi amandmani ne mogu naći u proceduri odlučivanja jer zahtijevaju javnu raspravu. A to je do izbora nemoguće. Teško mi je ocijeniti motive zašto se to radi, ali je kontraproduktivno za BiH, smatra Ljubić.

VLM

OGLASI

Loading