Select Page

Što donose izmjene Zakona o notarima: Građanima niži troškovi, notari strahuju od otpuštanja

Što donose izmjene Zakona o notarima: Građanima niži troškovi, notari strahuju od otpuštanja

Izmjene i dopune Zakona o notarima koje je prihvatio Zastupnički dom Parlamenta FBiH građanima će umanjiti troškove koje su do sada imali kada su morali ići kod notara.

Razlog tome je što će postojati obaveza da notari ovjeravaju potpise i prijepise, ali ne i da obrađuju sve isprave kao do sada, već samo neke. Tako građani više neće morati plaćati stotine maraka. Pri tome je predviđeno da Ministarstvo pravde FBiH donese cjenovnik, u roku od 30 dana od stupanja izmjena ovog zakona na snagu, koje treba usvojiti još Dom naroda, piše Avaz.

Provedba presude

Do ovakvih izmjena Zakona došlo je na inzistiranje federalnih zastupnika da Vlada FBiH prihvati njihove amandmane i tako popravi ono što je prvobitno bila predložila.

Alma Kratina, šef Kluba zastupnika DF-GS, jednog od onih koji su predložili amandmane, kazala je u četvrtak da ono što je Vlada predložila ne bi značilo provedbu presude Ustavnog suda FBiH, koji je presudio da je neustavan članak 73. Zakona o notarima jer građaninu ne ostavlja na volju hoće li se obratiti notaru ili odvjetniku ili nekom trećem da mu napravi ispravu.

Vlada je izmjenila zakon tako da je i dalje ostavila taj ekskluzivitet notarima. Naši amandmani koji su postali sastavni dio zakona znače provedbu presude. Građanima je mogućen izbor i znatno niži troškovi vođenja raznih pravnih postupaka. Vi ako ste vješti možete sada i sami sastaviti neki ugovor, a notar ovjerava samo potpis, dodala je Kratina.

Nikica Gržić, predsjednik Odvjetničke komore FBiH, kazao je da je notarijat potreban kako bi se rasteretili sudovi, ali ne u ovakvom obliku.

Zakon o notarima daje ekskluzivitet kod izrade isprava. I ja, kao da sam pravno nepismen, ako hoću pokloniti stan sinu moram kod notara da mi kaže da je sve dobro, dodao je Gržić.

Dižu ruke
U Notarskoj komori FBiH strahuju da će, ako ovakve izmjene Zakona prođu i Dom naroda, biti gašenja notarskih ureda u malim sredinama i otpuštanja jer posao ovjere potpisa ne bi bio dovoljan za njihov opstanak.

Zakonodavac je pred nas stavio velike zahtjeve u pogledu znanja, opreme, zaposlenika, a sada diže ruke od nas. U notarskoj službi zaposleno je oko 500 ljudi. Ovakvim izmjenama zakona pola bi ostalo bez posla, ne samo što bi se dio ureda zatvorio već i što bi oni što opstanu morali otpustiti dio ljudi, kaže Anica Nakić, predsjednica Notarske komore FBiH.

Notarski ovjerena isprava, prema izmjenama zakona, potrebna je sad samo za pravne poslove koji se odnose na raspolaganje imovinom maloljetnika i poslovno nesposobnih osoba.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading