Select Page

ZHŽ se drugu godinu ne zadužuje, radili rebalans 
zbog 3 milijuna KM suficita

ZHŽ se drugu godinu ne zadužuje, radili rebalans 
zbog 3 milijuna KM suficita

Umjesto podizanja kredita za podmirivanje svih obveza, što je bila višegodišnje praksa, Vlada Zapadnohercegovačke županije je nedavno radila rebalans proračuna zbog viška sredstava na prihodovnoj strani. Riječ je o iznosu većem od tri milijuna maraka.

Na posljednjoj sjednici Skupštine ZH županije zastupnici su usvojili prijedlog izmjena i dopuna proračuna ZHŽ-a za 2017., a resorni ministar Toni Kraljević istaknuo je kako je ovakav rebalans rezultat racionaliziranja troškova u 2017. – Rashodi u ovoj godini dodatno su umanjeni u odnosu na 2016. za gotovo milijun KM, a uz to, razlog ovakvog rebalansa je i korekcija koeficijenata za raspodjelu neizravnih poreza koji pripadaju županijama – naveo je Kraljević.

Podsjetimo, usvojeni proračun Zapadnohercegovačke županije za ovu godinu iznosio je 76,738.921 KM. Usvojene izmjene i dopune proračuna iznose 79,925.939 KM, dakle 3,187.018 KM je uvećan proračun Zapadnohercegovačke županije spomenutim izmjenama i dopunama. Kada je riječ o utrošku suficita, najveći dio, odnosno 1,403.046 KM, raspoređen je na stavku izdataka za bruto plaće i naknade. 
Podsjetimo, Vlada ZH županije je potpisivanjem kolektivnih ugovora sa sindikatom osnovnog i srednjeg obrazovanja te kasnije MUP-a ZHŽ-a, podigla plaće u prosjeku svim proračunskim korisnicima za 5,5 posto, zbog čega je bilo potrebno osigurati dodatna sredstva na toj stavci. Povećana je i stavka koja se odnosi na plaćanje beneficiranoga radnog staža djelatnika MUP-a iz ranijih godina, i to za iznos od 834.048 KM. Veća su izdvajanja i za socijalnu zaštitu, i to za 170.000 KM, kao i za rodiljske naknade, gdje je povećanje u iznosu na početak godine za 70.000 KM. Tekući prijenosi za štićenike povećavaju se za 300.000 KM, sredstva za povrat pogrešno ili više uplaćenih prihoda za 80.000 KM. Interveniralo se i na stavci koja se odnosi na izvršenje sudskih presuda i odluka o izvršenju te je ona uvećana za 100.000 KM, dok su tekući prijenosi za mjesne zajednice rebalansom proračuna veći za 128.000 KM. Sredstva planirana u izmjenama i dopunama proračuna za 2017. godinu za kapitalne izdatke iznose 1,473.509 KM. Ta su sredstva planirana za nabavu opreme, građevina, rekonstrukciju i investicijsko održavanje te kapitalne prijenose drugim razinama vlasti, a planirana su po proračunskim korisnicima u posebnom dijelu proračuna.

Među kapitalnim investicijama je i projekt energetske učinkovitosti koji Vlada ZH županije radi u suradnji s UNDP-jem, a kroz koji je obnovljen veći broj javnih objekata, poput škola. Ministar financija Zapadnohercegovačke županije Toni Kraljević podsjetio je kako se ni ove godine Vlada ZHŽ-a neće zaduživati kod komercijalnih banaka na domaćem tržištu. – Zahvaljujući dobrom planiranju proračuna i racionalnoj potrošnji, ovo je druga godina za redom da se Zapadnohercegovačka županija ne zadužuje po bilo kojoj osnovi – zaključio je Kraljević.

posusje.net

OGLASI

Loading