Select Page

Knjiga „Književno Posušje“ kao najljepši i najtrajniji spomenik našoj općini

Knjiga „Književno Posušje“ kao najljepši i najtrajniji spomenik našoj općini

Knjiga pod naslovom „Književno Posušje“ predstavljena je večeras domaćoj publici u kinodvorani u Posušju. Pored autora Radice Leko i Stanislava Bašića, knjigu je predstavila i doc. dr. sc. Irina Budimir, a predstavljanje su podržali brojni Posušani, ali i dio onih domaćih autora koji su uvršteni u ovo kapitalno književno djelo o posuškim književnim djelatnicima.

Doc. dr.sc Irina Budimir je kazala da Posušaci imaju tradiciju pisanja što pokazuju uvršteni autori od druge polovice 18. stoljeća pa sve do danas. „Zavidan je i broj svećenika , odnosno fratara u ovoj knjizi što opet ukazuje na izrazitu povezanost duhovnog i kulturnog naslijeđa Hercegovine, a ovim djelom i Posušja“, kazala je Budimir. Čestitala je autorima na izvrsnom podhvatu i izvrsnoj ideji, te kazala kako ovo djelo treba biti sastavni dio svake kućne knjižnice u Posušju.

Autorica Radica Leko je između ostaloga kazala kako je ova knjiga vrijedno okupljanje književnih stvaratelja kao svojevrsnom „duhovnom gostinjcu za čitatelje“. Ukupno ih je obrađeno 87. „Ako smo neko ime izostavili, to je zato što nismo znali za njega. Napominjemo kako nije na nama prosuđivati o književno – umjetničkoj vrijednosti naših autora, jer to prepuštamo književnim kritičarima“, kazala je Leko. Dodala je da je namjera bila da svi budu „ravnopravno“ uvršteni na jednom mjestu i oni „veći“ i oni „manji“, oni poznati i oni samozatajni početnici. „Za nas su oni svi bitni jer su na svoj način svi umjetnici – književnici i svi su zaslužni za KNJIŽEVNO POSUŠJE“, kazala je autorica Radica Leko.

Prva dva djela knjige naslovljena su Autori lijepe književnosti i Autori diskurzivnih književnih oblika. „U knjizi smo se osvrnuli i na pisana djela koja ne spadaju u lijepu književnost, spomenuli smo i imena njihovih autora kao i publicističku djelatnost u Posušju pod naslovom Publicistička djelatnost i druga pisana djela. Ova knjiga neka bude spomen i zahvala onim autorima koji odoše iz naših života, potpora i priznanje već poznatim spisateljima suvremenicima, a i onima koji tek počinju pisati neka bude poticaj i zadaća kako bi oni u budućnosti nastavili i obogatili te proširili svojim djelima naše KNJIŽEVNO POSUŠJE“, kazala je Leko.

Autor Stanislav Bašić je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli na stvaranju knjige. „Dva naša najveća donatora su poduzetnik i naš Posušanin Ćiril Zovko, te općina Posušje, odnosno načelnik Branko Bago, ali i brojni drugi ljudi koji zbog svoje skromnosti nisu dali da ih imenujemo “, kazao je Bašić. Nije krio zadovoljstvo da je sretan i zadivljen što je knjiga nakon četiri godine rada izašla pred publiku. „Ona može biti na neki način uzor u tom smislu da ona nastavlja knjigu Blanke Kraljević „Širokobriješka književna čitanka“ te da bude poticaj i da druge općine učine isto što i mi. Onda ćemo možda biti i kandidati za Guinnessovu knjigu rekorda, jer sve ove općine i grad u našoj županiji imaju preko 400 autora“, kazao je Stanislav Bašić. Dodao je da u životu postoje dva puta: onaj vanjski u kojem postižemo sva materijalna dobra, te onaj unutarnji u kojem slušamo svoje srce, osjećaje i dušu; preispitujemo svoje dobre i loše strane. „Loše uvijek nastojimo ispraviti, pitamo se što mogu napraviti za sebe, a još više za drugoga, što učiniti dobroga općoj koristi. Radeći na knjizi, Radica i ja smo prešli ovaj drugi put jer smo ovom knjigom napravili najljepši i najtrajniji spomenik općini Posušje“, zaključio je autor Stanislav Bašić.

posusje.net

OGLASI

Loading