Select Page

Svjetski dan filozofije na zanimljiv način organizira Gimnazija fra Grge Martića u Posušju

Svjetski dan filozofije na zanimljiv način organizira Gimnazija fra Grge Martića u Posušju

Gimnazija fra Grge Martića Posušje i Udruga „Mala filozofija“ iz Zadra organiziraju povodom Svjetskog dana filozofije dvodnevno druženje s ciljem poticanja kreativnog i kritičkog mišljenja kod učenika, nastavnika i društvene zajednice općenito.

15. studenog u kinodvorani Posušje u 19 sati dr.sc. Bruno Ćurko za širu publiku predstaviti rad Udruge i njihove zanimljive publikacije:

  • Filozofija – ma što pak je to?“ prva je hrvatska filozofska slikovnica koja na neobičan, jednostavan i zanimljiv način kroz 13 priča predstavlja 13 antičkih filozofa.
  • Odgoj za životinje” obrađuje problem bioetičkog senzibiliteta kod djece pa se tako autori na zanimljiv i dostupan način pitaju „može li tko reći, gdje je put ka sreći“.
  • Mišljenica“ je interaktivna dječja bilježnica za poticanje pisanog izražavanja i samorefleksije.
  • Mediteranski armerun – jadranske letere i litrati“ jedinstveni je umjetnički brevijar mediteranske ikonografije.
  • Boja samoće“ hvaljeni je filozofski roman Zorana Kojčića o borbi, prevladavanju, ljubavi, bolesti, ubojstvu.
  • Globalizacijske brige“ knjiga je autora Petra Kragića koja originalnim pristupom promišlja globalizaciju i njezin utjecaj na naše živote, prožimajući povijest, ekonomiju, politiku, sociologiju i psihologiju.

16. studenog u prostorijama Osnovne škole Ivana Mažuranića („stara škola“) održat će se radionica kritičkog mišljenja za učenike i profesore.

Udruga za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi „Mala filozofija“ ima za cilj poticanje djece i mladih u uvježbavanju kreativnog i kritičkog mišljenja. Konstantno promišljanje od najranije dobi pomaže djetetu u modeliranju vlastitog mišljenja, čime se razvijaju njegove komunikacijske, socijalne i argumentacijske vještine. Više nego ikada ranije potrebno je osposobiti djecu i mlade za kritičko razmišljanje, kako bi se i sami mogli oduprijeti svim oblicima modernih manipulacija kroz medije, politiku, gospodarstvo.

Program Male filozofije dobio je pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, te je ocijenjen kao „vrlo dobar, inovativan i kvalitetan“.

Izv. prof. dr. sc. Bruno Ćurko rođen je 2. prosinca 1973. u Zadru. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završio je poslijediplomski doktorski studij Filozofije, izradio i 2012. g. obranio doktorski rad „Kritičko mišljenje u nastavi filozofije, logike i etike“, Od 2017. godine radi na Filozofskom fakultetu u Splitu, na Odsjeku za učitelje. Objavio je tri znanstvene knjige, dva udžbenika iz etike za srednju školu, suautor je gimnazijskog  udžbenika iz filozofije, šest priručnika za nastavnike u raznim europskim projektima vezanim za etičko obrazovanje, kritičko mišljenje i filozofiju s djecom. Objavio je više od 20 znanstvenih radova i sudjelovao na više od 60 znanstvenih konferencija. Osnivač je i tajnik Udruge za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi „Mala filozofija“. Od 2008. godine do danas odradio je najmanje 300 filozofskih radionica s djecom u velikom djelu europskih zemalja, ali i Južnoj Koreji i Kini. Sudjelovao je kao istraživač i / ili član menadžer grupa naviše od 15 EU obrazovnih projekta (Commenius, Erasmus Plus, EFC…). Bio je predsjednik Hrvatskog filozofskog društva (2019-2021). Tajnik Sophia -European Foundation for theAdvancementofDoingPhilosophywithChildren (2012.-2015), član nekoliko uredništava znanstvenih časopisa, voditelj Radne skupine za izradu kurikuluma nastavnog predmeta „Svijet i ja“ (kritičko mišljenje) te autor udžbenika za prva četiri razreda navedenog predmeta.

Radioposusje.ba 

OGLASI

Loading