Select Page

Veća je svijest o važnosti pregleda vozila i promjeni guma pred zimu

Veća je svijest o važnosti pregleda vozila i promjeni guma pred zimu

Prvi snijeg koji je pao u BiH izazavao je prometni kolaps, ali i velike probleme vozačima koji su na put krenuli bez zimske opreme. Iako je zimska oprema već obvezna, veliki dio vozača je nespreman dočekao zahladnjenje.

Iako prognoze govore kako će i ovaj mjesec u BiH biti sunčan, provjerili smo na što sve vozači moraju paziti i što sve uraditi kako bi vozilo pripremili za hladne zimske dane. Ivica Marić, vlasnik jedne od vulkanizerskih radnji u Grudama u koju dolaze zbog blizine granice i vozači iz susjedne Hrvatske, kazao nam je kako su vozači počeli mijenjati gume, ljetne za zimske, ali i poduzeti sve ostalo kako bi zaštitili svoje vozilo, piše Večernji list BiH.

Osjetljivost automobila

Vulkanizeri tvrde kako ljudi traže novije, ali i jeftinije gume za automobile, što također pokazuje kakva je financijska situacija. Marić je istaknuo da, kad je u pitanju pregled automobila i promjena guma u prelasku iz jedne sezone u drugu, svijest je veća kod vozača iz Hrvatske, nego npr. iz Hercegovine, ali i to se postupno mijenja nabolje. Stručnjaci iz BIHAMK-a pozivaju na veći oprez na cestama zbog niskih temperatura i poledice, do slabije vidljivosti zbog magle. – Automobili su i dalje najosjetljiviji zimi. Zimska priprema vozila nije samo kupnja strugalice za led, metlice i odleđivača brava. Ona zahtijeva truda i vremena koje je potrebno posvetiti automobilu kako bi podnio zimske uvjete vožnje. Prije zimskih hladnoća nužno je posvetiti posebnu pozornost motoru i uređajima koji se oko njega nalaze. To neće izazavati nepotrebnu nervozu te će vam uštedjeti novac, savjetuju stručnjaci BIHAMK-a i ističu što, osim guma, treba obvezno provjeriti.

– Potrebno je prekontrolirati što se sve nalazi u rashladnom sustavu, dopuniti ili zamijeniti antifriz. Treba zamijeniti akumulator ako je dotrajao jer je njegovo trajanje od tri do pet godina.

U zimskim uvjetima vožnje nužno je da kočnice dobro funkcioniraju. Ako u ulju za kočnice ima vlage, mora se zamijeniti bez obzira je li prošlo razdoblje od dvije godine. Potrebno je očistiti i električne instalacije, poprskati ih nekim od zaštitnih sredstava. U posudu za pranje stakala potrebno je sipati tekućinu koja je posebno namijenjena pri hladnijem vremenu. I za kraj, treba provjeriti grijanje, objavili su u BIHAMK-u.

Što kažu stručnjaci?

S obzirom na to da hladna zimska jutra mogu priuštiti nevolje i prije ulaska u auto, u BIHAMK-u su objasnili i kako izbjeći takve neugodnosti. Primjerice, ako dođe do zaleđenja brave, potrebno ju je poprskati sredstvom za podmazivanje. Ulje će spriječiti prodor vode i vlage u bravu, tako da neće doći do zamrzavanja. Dodatni problem mogu predstavljati gumeni kederi koji, ako se zalede i zalijepe, onemogućavaju otvaranje vrata. Umjesto nasilnog otvaranja, najbolje je premazivanje glicerinom koji sprečava zaleđivanje. Kad su u pitanju brisači, kako bi se izbjeglo struganje i odleđivanje stakala, najbolje je preko noći podignuti brisače i na staklo postaviti komad kartona, stoji u savjetima za vozače.

vecernji.ba

OGLASI

Loading