Select Page

Cijena smještaja za studente u novoj akademskoj godini neće se mijenjati

Cijena smještaja za studente u novoj akademskoj godini neće se mijenjati

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru prije nekoliko dana objavio je natječaj za prijam studenata starijih studijskih godina za iduću akademsku godinu na smještaj i prehranu.

Iako je broj studenata već nekoliko godina u padu, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru još uvijek ima mnogo više prijava za smještaj nego što je raspoloživih kapaciteta. Hoće li tako biti i ove godine, pitali smo ravnateljicu Studentskog centra Mostar Anitu Glibić.

Večernji list: Natječaj za prijam studenata je u tijeku. Hoćete li uspjeti popuniti sva mjesta kao i prethodnih godina?

– Uvjerena sam da će sva mjesta biti popunjena. I prošle godine imali smo znatno više prijava za smještaj nego što naša ustanova ima kapaciteta te nema razloga da tako ne bude i ove godine. Naše usluge i dalje su na vrhunskoj razini, najbolji smo studentski centar u državi i sasvim je očekivano da studenti priželjkuju smještaj u našem centru.

Večernji list: Svjedoci smo velike inflacije i rasta cijena. Hoće li biti rasta cijena smještaja?

– Studentski centar se tijekom prošle akademske godine, nakon pandemije COVID-19, suočio s još jednim udarom, a to je rast cijena svih sirovina. Pronašli smo modalitete i rješenja kako poslovanje zadržati pozitivnim, a studentima i dalje pružati dobre usluge. Stoga će cijena smještaja i u novoj, 2023./2024. akademskoj godini ostati ista zahvaljujući kontinuiranom radu menadžmenta Centra i Upravnog vijeća naše ustanove, kojima je student uvijek na prvom mjestu.

Večernji list: Kako se nosite s velikim poskupljenjima hrane, energenata i svega onoga što Centar svakodnevno koristi u svome radu?

– Želja svakog našeg djelatnika – uspješno svladati sve te izazove ključ je uspjeha ove institucije. Naravno da udari koje ova ustanova trpi već više od godinu dana zbog silnih poskupljenja nisu bezazleni, ali velikim angažmanom svih naših djelatnika uspijevamo situaciju držati pod kontrolom i osigurati zavidan studentski standard bez podizanja cijena. To će uvijek biti posljednja opcija.

Večernji list: Nedavno ste preuzeli dužnost ravnateljice Centra. Što možemo očekivati u vremenu pred nama? Što su vam prioriteti?

– Već 14 godina dio sam menadžmenta Studentskog centra Mostar, gdje sam obnašala dužnost pomoćnice ravnatelja za sektor društvenih djelatnosti unutar kojeg sam rukovodila Odjelom za odnose s javnošću, informativnim portalom pogled.ba, sportskim kolektivima centra, projektima s vanjskim suradnicima i surađivala s ostalim studentskim centrima u BiH i Republici Hrvatskoj.

Kada je budućnost u pitanju, možemo očekivati nastavak jedne uspješne priče kao i svih prethodnih godina. Fokus mog djelovanja prvenstveno će biti potrebe studenata, uključivanje studenata u kreiranje sadržaja, od zajedničkog rada na jelovnicima, uslugama smještaja do kreiranja zabavnog, kulturnog i sportskog sadržaja. Tu su i infrastrukturni projekti koji su nužni kako bismo zadržali ovaj standard. Također, veliku pozornost usmjerit ću na kvalitetno upravljanje ljudskim potencijalima u SC-u, a što znači ulaganje u edukaciju djelatnika, sustav vrednovanja rada, kao i sustav dvosmjerne komunikacije te, na koncu, sretne i zadovoljne djelatnike. Važno je reći kako mi nismo studentski centar koji nudi samo smještaj i hranu studentima. Tu su naši sportski klubovi, naše odbojkašice već godinama igraju Premijer ligu, naš portal pogled.ba u posljednjih je deset godina bio mjesto gdje mladi novinari stječu prva radna iskustva, a naš Studentski servis i dalje je služba preko koje brojni studenti dolaze do posla. Kvaliteta studentskog života u središtu je svakog našeg projekta.

Večernji list: Studentski centar se u najvećem dijelu financira iz proračuna županija. Izmiruju li svi svoje obveze?

– Suradnja sa županijama je neupitna, financiranje u ovom trenutku stabilno. Sve županije iz kojih dolaze naši studenti svjesne su važnosti ulaganja u mlade i njihovo obrazovanje. Svjesne su što znači kada jedan student ima hranu i smještaj za 165 KM mjesečno. Ne bih rekla da imamo takve odnose samo sa županijama nego i s lokalnim zajednicama iz kojih naši studenti dolaze. Gradonačelnici i načelnici jako su zainteresirani za naš rad jer žele da mladi ljudi koji su smješteni kod nas imaju što kvalitetnije uvjete življenja kako bi u miru mogli završiti svoje školovanje, vratiti se u lokalne zajednice i svojim radom donijeti nove vrijednosti tim sredinama.

Večernji list: Kako vidite budućnost institucije koju vodite s obzirom na to da već godinama imamo stalno smanjenje broja studenata?

– Ako tako formuliramo pitanje, onda se nameće odgovor da nam se ne piše dobro. Ali ne možemo govoriti o tome. Sveučilište u Mostaru posljednjih nekoliko godina ulaže enormne napore kako bi studentima pružilo što bolje uvjete studiranja, pad broja studenata rezultat je brojnih čimbenika koje nismo prepoznali navrijeme kao društvo u cjelini, stoga kao cjelina moramo strateški funkcionirati i raditi na izvrsnosti i inovativnim projektima koji će privući mlade ljude. Nekada je bilo nezamislivo da mladi iz Hrvatske studiraju u Mostaru, a danas je to sasvim normalno. I da stanuju u našem centru. Ako i dalje budemo težili izvrsnosti, onda sigurno nećemo imati problema jer će naš rad i kvalitete biti prepoznati u cijeloj regiji kao što je to sada slučaj.

VL

OGLASI

Loading