Select Page

Posušje: Međunarodni dan tjelesne aktivnosti obilježen u vrtiću “Bajka”

Posušje: Međunarodni dan tjelesne aktivnosti obilježen u vrtiću “Bajka”

Međunarodni dan tjelovježbe obilježen je jučer u Dječjem vrtiću „Bajka“ Posušje satom tjelovježbe s profesoricom kineziologije Anom Marijom Penava. „Zapravo je ovaj sat i ovo obilježavanje dana samo simbolično, jer naša djeca redovito s profesoricom Anom Marijom Penava imaju sat tjelovježbe. Podsjetit ću da mi već nekoliko mjeseci provodimo projekt „Zdravo dijete“ u kojem je naglasak osim na zdravoj prehrani i na važnosti tjelesne aktivnosti. Cilj nam je svjesnost o važnosti tjelovježbe razvijati od malih nogu“, kazala je ravnateljica vrtića Kristina Milas.

„Već nekoliko mjeseci imam odličnu suradnju s gradskim vrtićem. Kao osobu koja je cijeli život u sportu i kao kineziologa veseli me činjenica da je netko prepoznao važnost tjelesne aktivnosti u najmlađoj životnoj dobi i baš zato mi je drago što me je vodstvo gradskog vrtića uključilo u ovako lijep projekt. Kako smo krenuli tako smo i nastavili. Jednom do dva puta tjedno dolazim u vrtić i s djecom radim neke elementarne kretnje koje su njima jako dobre za motorički razvoj. Obilježili smo Međunarodni dan tjelesne aktivnosti s nečim što inače radimo. Zapravo je bitno kroz ove dane i ovakve projekte podizati svijest o važnosti tjelesne aktivnosti u svim životnim dobima, a pogotovo u najmlađoj dobi zato što je to skupina u kojoj naviše možemo utjecati. Oni su maleni i upijaju kao spužve, sve što im dajemo kao primjer oni će lako usvojiti i bit će im lakše u starijoj životnoj dobi nastaviti zdrav i aktivan životni stil“, kazala je kineziologinja Ana Marija Penava. Smatra da smo još uvijek mentalitet koji tjelesnu aktivnost promatra kao prolazni trend. „Jednostavno dok mi kineziolozi ne uspijemo u suradnji sa svim nadležnim institucijama i tijelima napraviti tu svijest da vježbanje postane svakodnevna životna rutina, mi smo stalno u gubitku. Tjelesnu aktivnost moramo shvatiti kao životni stil koji nam unaprjeđuje kvalitetu života, te psihičko i fizičko zdravlje. Moje mišljenje je da se cijelom problemu mora prići kroz kvalitetnu organizaciju koja će raditi na projektima i na podizanju svijesti o ovim temama“, kazala je kineziologinja Penava.

Ravnateljica Dječjeg vrtića „Bajka“ Posušje Kristina Milas podsjetila je da je redovita tjelovježba samo jedan dio projekta „Zdravo dijete“. „Osim redovite tjelovježbe, mi smo u našem vrtiću još početkom pedagoške godine započeli i s programom zdrave prehrane. Promijenili smo kompletan jelovnik vrtića. Izbacili sve prženo i naglasak stavili na variva. Također, međuobroci više nisu keksići nego voće i moram priznati da je ta promjena prošla bez ikakvih problema. To pak znači da nije do djece, nego do nas. Djeca se lako prilagođavaju i ako im ne pokažemo primjerom, teško da će doći do promjene“, dodala je ravnateljica Milas.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading