Select Page

Zasjedao Dom naroda Parlamenta Federacije BiH: Federacija u 2020. godinu ulazi s usvojenim Proračunom

Zasjedao Dom naroda Parlamenta Federacije BiH: Federacija u 2020. godinu ulazi s usvojenim Proračunom

Zasjedao Dom naroda Parlamenta Federacije BiH: Federacija u 2020. godinu ulazi s usvojenim Proračunom koji jamči sigurnost isplate mirovina Povećanjem izdvajanja za konsolidaciju zdravstvenih ustanova, osigurava se sufinanciranje SBK Mostar.

Pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je održao dvije sjednice, izvanrednu i redovitu. Na redovitoj sjednici usvojen je Proračun Federacije BiH za 2020 godinu, za usvajanje su glasala 32 izaslanika, 10 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan. Usvajanjem u Domu naroda, Federacija BiH dobila je proračun „težak“  skoro  pet milijardi KM,  a osnovni razlog povećanju od 2,2 milijarde, ili čak 83 posto je u činjenici da Fond mirovinsko- invalidskog osiguranja Federacije BiH  s početkom iduće godine prelazi na trezorski načlin poslovanja.  

To znači da će se mirovine ubuduće umjesto iz Fonda MIO, isplaćivati iz Proračuna Federacije BiH, a po prioritetima isplata bit će na drugom mjestu, odmah nakon obveza servisiranja vanjskog duga što umirovljenicima jamči sigurnost u isplati mirovina. Što se ostalih izmjena u Proračunu tiče,  po prvi put predviđeno je izdvajanje od 50 milijuna KM za provedbu Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, odnosno braniteljski dodatak. Za 24 milijuna, sa šest na 30 milijuna povećaje se stavka predviđena za konsolidaciju zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH.

Povećanje navedene stavke Federacija BiH kao osnivač sufinancirat će uz ostale, i rad Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.  Povećanje u iznosu od 20 milijuna KM je predviđeno i za potporu obiteljima s djecom, u iznosu od 15 milijuna predviđen je nastavak kreditne linije  za sufinanciranje stambenog zbrinjavanja mladih. Povećanja od 18,3 milijuna KM mogu očekivati i poljoprivrednici te su predviđeni u ukupnom iznosu od 87 milijuna KM.   

Uz Proračun kao najvažniji financijski dokument, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je usvojio i Zakon o izvršenju Proračuna F BiH za 2020. godinu te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u Federaciji BiH kojim se rješava pitanje financiranja Grada Mostara. Potporu izaslanika dobio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o riznici, Izmjene i dopune Zakona o doprinosima, Zakon o izmjeni Zakona o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju te Zakon o visini stope zatezne kamate. Na istoj su sjednicu, uz ostalo, usvojeni Financijski planovi Federalnog zavoda za zapošljavanje,  Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za iduću godinu kao i Izjmene i dopune Financijskog plana Federalnog zavoda MIO za 2019. godinu.

Usvojeni su i Prijedlozi financijskih planova Proračuna FERK-a za ovu i iduću godinu. U formi Nacrta podršku izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Zakona o građevinskom zemljištu u F BiH, Zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, Zakon o sudskoj policiji kao i Zakon o registraciji poslovnih subjekata. Usvajanje ovog zakonskog rješenja Federacija BiH ispunjava jedan od preduvjeta za realiziranje Projekta“ Elektronske registracije poslovnih subjekata“ kojeg financira Vlada Velike Britanije,  a koji bi trebao značajno unaprijediti poslovno okruženje u Federaciji BiH.

Prije redovite  sjednice na kojoj je usvojen Proračun F BiH za iduću godinu, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na izvanrednoj sjednici  donio je odluku o prihvaćanju zaduženja u iznosu od 15 milijuna eura za Projekt rehabilitacije i modernizacije crpno- akumulacijske hidroelektrane Čapljina.Cilj je projekta produženje životnog vijeka hidroelektrane Čapljina, koja je puštena u rad 1979. godine. Projektom koji je danas dobio „zeleno svjetlo“  bit će pokrenuta zamjena sustava upravljanja i turbinske regulacije kao prioritetnog projekat Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar.Inače, hidroelektrana Čapljina u vrijeme gradnje bila je jedna od najvažnijih investicija u bivšoj državi, a ulaganja u njezinu rehabilitaciju i modernizaciju značajna su  ne samo s elektro- energetskog već i sveukupnog gospodarskog aspekta. 

OGLASI

Loading