Select Page

Sve više ovisnika o kocki, klađenju, internetu…, u ZHŽ-u

Sve više ovisnika o kocki, klađenju, internetu…, u ZHŽ-u

Upotreba narkotika među mladima u Zapadnohercegovačkoj županiji postala je sve izraženija, a broj ovisnika raste iz godine u godinu.

Uz ovisnost o narkoticima, jako je prisutna ovisnost o sportskom klađenju, kocki, alkoholu, kao i razne ovisnosti vezane uz internet, piše Večernji list BiH. Upravo je problem ovisnosti naveden kao jedan od prioriteta koje treba riješiti u dokumentu “Strategija razvitka Zapadnohercegovačke županije za razdoblje 2014. – 2020. godine”. Naime, kako se navodi u ovom dokumentu, ovisnost je veliki problem svake općine ove županije, kako za pojedinca tako i za cijelo društvo.

“Mladi se odaju porocima ovisnosti iz različitih razloga, a neki od njih su naivnost, samosažaljenje, dosada, nedostatak obveza, nemogućnost nošenja s problemima, izopćenost iz društva, osjećaj manje vrijednosti”, navodi se u dokumentu, te se posebna zabrinutost izražava zbog činjenice da su opijati sve dostupniji maloljetnicima. Dostupnost opijata, ali i kladionica, igraonica, nažalost, nalazi se u blizini škola. Kako razloga za brigu ima govore i službeni podaci Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru, prema kojima je najveći broj pacijenata koji se liječe od ovisnosti iz Mostara, potom slijede Čapljina, Konjic, Ljubuški, Čitluk i Široki Brijeg.
Kako se navodi u dokumentu strategije, u ovoj županiji ne postoji uspostavljen sustav ni izgrađeni kapaciteti za borbu protiv ovoga zla, ni u preventivnoj formi ni u procesima liječenja. “Sagledavajući ovaj problem stvarnim očima potrebno je izgrađivati sustav koji će se moći uspješno boriti protiv ovog društvenog zla u svim njegovim oblicima”, stoji u dokumentu strategije.

U rješavanje ovog problema, prema mišljenju tvoraca strategije razvitka, trebalo bi se uključiti Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, kao i NVO sektor. Sredstva koja bi trebalo uložiti u educiranje, prevenciju, ali i liječenje ovisnosti iznose oko 240.000 konvertibilnih maraka, od čega bi županija trebala sudjelovati s 40.000 konvertibilnih maraka. Za ostala sredstva planirano je prijavljivanje za sredstva iz IPA prekogranične suradnje, te iz posebnih donatorskih programa i promocija.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading